Geçmişte ve günümüzde finansman yöntemi olarak murabaha - Kuru, Hamza (My University, 2015)
GEÇMİŞTE VE GÜNÜMÜZDE FİNANSMAN YÖNTEMİ OLARAK MURABAHA Terim olarak klasik murabaha; satıcının, satın almış olduğu malı, maliyetini ve üzerine eklediği karı müşteriye bildirerek satmasıyla gerçekleşir. Çağdaş murabaha ise; müşterinin talebi üzerine bir malın faizsiz bir banka tarafından satın alınıp söz konusu müşteriye alınan malın maliyeti hakkında bilgi verilerek ve eklenecek olan kar oranında anlaşarak vadeli bir şekilde satılmasıdır. Murabaha akdinin şartları ise; alış fiyatının bilinmesi, murabıhın malı mülk edinip teslim alması, satın alınan mal ve ödenen bedelin faiz cereyan eden mallardan olmaması, ilk akdin sahih olması, semenin misliyattan olması şeklinde sıralanabilir. Para vakfı; kuruluş sermayesinin bir kısmı ya da tamamı nakit paradan oluşan vakıftır. Tarihsel sürece bakıldığında, İslam toplumlarında girişimcilerin finansman sorunlarının çözülmesinde para vakıfları büyük rol oynadığı görülmektedir. Para vakıfları, toplumdaki girişimcilerin fon sorunlarının yanında devlet ve bazı kamu kuruluşlarının finansman ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yer tutmuştur. Murabahanın günümüz katılım bankalarında çok tercih edilmesinin sebebi ise uygulanış şeklinin diğer akitlere nazaran kolay olması ve geniş bir alanda uygulanabilir olmasıdır. murabaha, karlı satış, katılım bankacılığı, vadeli satış.

MURABAHA, AS A FORM OF FINANCING IN THE PAST AND AT THE PRESENT DAY In terms classical murabaha takes place when the seller sells the good which he had bought to the customer by telling him the price he had paid and the profit he is going to make. And contemporary murabaha works like this; a good is bought by an interest-free bank upon the request of the customer and it is sold to the customer by instalments and by informing the customer about the cost of the good and agreeing on the profit rate. The conditions of murabaha agreement are as follows: the buyer must know the previous price, the murabıh (buyer) must receive and take over the good, the good which is sold and the price which is paid must not be of the goods which can be counted as money (gold, silver etc.), the first agreement must be reliable and accurate, the payment (semen) must be of a common currency. Cash waqf is a foundation all or some of whose initial capital is made up of cash. In the Islamic communities it is seen that cash waqfs have played an important role in solving the financing problems of the entrepreneurs. Cash waqfs have played an important role not only in solving the fund problems of the entrepreneurs but also in meeting the financing need of government and some public corporations. The reasons why murabaha is so popular in participation banks are those its conduction is relatively easier than other agreements and it can be conducted in a vast area. murabaha, profitable sales, participation banking, credit sales
Keywords: -İslam; Bankalar ve Bankacılık; Dini Yönler; Dini Yönleri; Ekonomi; Faiz; İslam; Murabaha