Hafif düzey zihinsel yetersizlikten etkilenmiş çocuklara dikte (söyleneni yazma) becerisinin öğretiminde etkileşim ünitesi’nin etkililiği - Bulut, Hamza (My University, 2024)
Bu araştırmada hafif düzey zihin yetersizliği (HDZY) tanısı almış öğrencilere dikte (söyleneni yazma) becerisinin öğretilmesinde etkileşim ünitesinin (EÜ’nin) etkililiğini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni dikte (söyleneni yazma) becerisidir. Araştırmanın bağımsız değişkeni ise etkileşim ünitesidir. Araştırmada tek denekli araştırma yöntemlerinden yoklama evreli katılımcılar arası çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya HDZY tanısı almış 8-10 yaş arasındaki üç öğrenci dahil edilmiştir. Çalışmanın uygulama sürecinde; başlama düzeyi oturumları, öğretim oturumları, yoklama oturumları, toplu yoklama oturumları, izleme ve genelleme oturumları gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre; HDZY’li öğrencilere dikte becerisinin öğretiminde EÜ’nin etkili olduğu, HDZY’li öğrencilerin öğrendikleri dikte becerisini bir, üç ve beş hafta sonra da korudukları, farklı kişi ve ortamlara da genelleyebildikleri görülmüştür. Sosyal geçerlik çalışmalarına dahil edilen öğrencilerin öğretmeleri, bu araştırma hakkında olumlu görüşlerini sunmuştur.

This study aimed to determine the effectiveness of the interaction unit (IU) in teaching dictation (writing what is said) skill to students diagnosed with mild intellectual disability (MMD). The dependent variable of the research is dictation (writing what is said) skill. The independent variable of the research is the interaction unit. In the study, a multiple probe model among participants with a probe phase, one of the single-subject research methods, was used. Three students between the ages of 8 and 10 who were diagnosed with MMD were included in the study. During the implementation process of the study, beginning level sessions, teaching sessions, probe sessions, mass probe sessions, monitoring and generalization sessions were held. According to research findings, it has been observed that IU is effective in teaching dictation skills to students with MMD, that students with MMD maintain the dictation skill they learned after one, three and five weeks, and that they can generalize it to different people and environments. The teachers of the students included in the social validity studies offered their positive opinions about this research.
Effectiveness of the interaction uiıt in teaching diction (writing what is said) skill to children affected by mild mental disability
Keywords: Childiren with mental disabilities; Çocuklar, Zihinsel engelli; Dikte (Söyleneni Yazma) Becerisi; Education; Eğitim; Etkileşim Ünitesi; Hafif Düzey Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler Dictation (Writing What Is Spoken) Skill; Interaction Unit; People with mental disabilities; Students with Mild Intellectual Disability; Zihinsel engelliler