Karl Popper’in Viyana çevresi eleştirisi ve din görüşü - Batak, Kemal (My University, 2002)
Bugünlerde Mantıksal pozitivizmin ölü olduğunu herkes bilir. Fakat kimin sorumlu olduğunu ya da bunu kimin yaptığını sormaz. Popper bu konuda şöyle der : korkarım sorumluluğu kabul etmek zorundayım. Fakat bunu kasıtlı olarak yapmadım: Ana gayem bana görünen bazı temel yanlışları göstermekti. der. Mantıksak pozitivizmin / Viyana Çevresinin çözülüşünün nihai nedeni doktrinlerinin ciddi olarak hatalı oluşu değildir, bilakis ciddi (great) problemlere ilginin azalmasıdır:Bulmacalar (puzzles) gibi ayrıntılara, özellikle sözcüklerin anlamları üzerine yoğunlaşma, kısaca skolastisizm. Bu İngiltere ve birleşik devletlerde ardılları tarafında devralınmıştır. Hemen hemen her kurama kolayca teyit veya doğrulama bulunabilir-eğer bunu arıyorsak. Her iyi bilimsel kuram bir yasaklamadır : bazı şeylerin olmasını yasaklar. Bir kuram ne kadar yasak koyuyorsa o kadar iyidir. Tasarlanabilecek herhangi bir olayla çürütülebilir olmayan kuram bilim-dışıdır. Çürütülemezlik ( çok kez sanıldığı gibi ) kuramın bir erdemi değil bir kusurudur. Her gerçek sınama aslında kuramın yanlışlanması , ya da çürütülmesi girişimidir. Sınanabilirlik , yanlışlanabilirlik demektir; ancak sınanabilirliğin dereceleri vardır: bazı kuramlar ötekilere göre daha 'sınanabilir' dir, çürütülmeye daha açıktır; daha fazla risk alır. Bütün bunlar şöyle toparlanıp özetlenebilir : Bir kuramın bilimselliğinin ölçütü onun yanlışlanabilmesi, ya da çürütülebilmesi , ya da sınanabilmesidir. Everbody knows nowadays that logical positivism is dead. But nobody seems to suspect that there may be a question to be asked here- the question Who is responsible ? or, rather, the question Who has done it?. Popper said that fear that must admit responsibility. Yet did not do it on purpose : my sole intention was to point out what seem to me a number of fundemental mistakes. Vienna Circle and of logical positivism is not is various grave mistakes of doktrine but a decline of interest in the great problems : the concentration upon minutiae ( upon puzzles) and especially upon the meanings of words : in brief , its scholasticism . This inherited by its successors , in England and in the United States. t is easy to obtain confirmations , or verifications , for nearly every theory -if we look for confirmations. Every good scientific theory is a prohibition : it forbids certain things to happen. The more a theory forbids , the better it is. A theory which is not refutable by any conceivable event is non-scientific. rrefutability is not a virtue of a theory ( as people often think ) but a vice. Every genuine test of a theory is an attempt to falsify it , or to refute it. Testability is falsifiability ; but there are degrees of testability : some theories are more testable, more exposed to refutation , than others ; they take , as it were , greater risks. One can sum up all this by saying that the criterion of the scientific status of a theory is its falsifiability, or refutability , or testability.
Keywords: Felsefe