18 numaralı mühimme zeyli defteri (h.1013-1015/ m.1604-1607) (vr.131-260) (inceleme- metin-indeks) - Elvan, Derya (My University, 2017)
Mühimme Defterleri; Divan-ı Hümâyûn'da çıkan hükümlerin suretlerinin tutulduğu defterlerdir. Bu defterler Osmanlı bürokrasinin nasıl işlediğini anlamamıza yardımcı olacak önemli kaynaklardır.Çalışmamızın konusu olan 18 numaralı mühimme zeyli defteri 260 varak olup, 131-260 varakları arası incelenmiştir. Osmanlı Türkçesi ile yazılan metin Latin alfabesine çevrilmiş ve dil sadeleştirilerek günümüz Türkçesiyle özetlenmiştir. Çalışmanın sonunda da tıpkı basımı yer almaktadır. Defterin üzerinde çalıştığımız kısmında Sultan I. Ahmed döneminde yaşanan; eşkıya ile yapılan mücadeleler, sefer hazırlıkları, sefere gitmeyen asker kaçakları, devlet görevlilerinin olumlu ya da olumsuz çeşitli faaliyetleri, görev tevcîhi, vs. gibi birçok konu defterde bulunmaktadır.

The Mühimme Registration books are the books in which the copies of the verdicts issued by the Divân-ı Hümâyûn are recorded. These books are important sources for us to understand how the Ottoman bureaucracy functions. The Mühimme supplementary book no. 18 consists of 260 “varak”s ( 2-page leaf ) and its 131-260 varaks have been considered in this study. For our purposes the text originally in Ottoman Turkish has been transcribed in to the Latin alphabet and summarized with a simplified contemporary Turkish. A copy of the original text can be found at the end as an appendix.The part of the books we have studied consists of various subjects such as the struggles with brigands, the preparations for expeditions, the military deserters, various positive or negative activities of the bureaucrats, the appointments, etc. during the reign of Ahmed I.
Keywords: Belgeler; Celali isyanları; Celali revolts; I. Ahmed; I.Ahmed; İsyanlar; Mühimme defteri; Mühimme defterleri, 85 numaralı; Resmi yazışmalar, Osmanlı; Tarih; The Mühimme Registration; Türkiye