Erken dönem Hıristiyanlığında düalist bir fırka: Markionizm - Alasgarow, Zaur (My University, 2002)
Soyadı: Zaur Alasgarov lahiyat nler Tarihi Prof. Dr. Ömer Faruk Harman Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Aralık 2002 Dualizm, Markion, Eski Ahit, Yeni Ahit

ERKEN DÖNEM HIRİSTİYANLIĞINDA DÜALİST BİR FIRKA: MARKİONİZM İkinci yüzyılda yaşayan Markion, kendi çağında evrenselleşmekte olan Hıristiyanlığın yanlış temellere dayandığını varsayarak, buna karşı çıkmıştır. Petrus, Yuhanna ve Yakup gibi seçkin Havariler'in İsa'nın gerçek talimini çarpıttıklarını, onun misyon-devrimine karşı devrim yaptıklarını iddia etmiştir. O, Pavlus'un faaliyetlerini bu durumun düzeltilmesi olarak görmekteydi. İsrailizmle mücadelesinde, Markion, kendisini Pavlus'un halefi saymıştır. Havariler'in yaydıkları içi Yahudilik unsurlarıyla dolu Hıristiyanlık öğretisini ıslah etmeye çalışmıştır. Eski Ahit'le İncil'i karşılaştırarak bunların müelliflerinin ayrı ayrı tanrılar olduğunu ispat etmeyi kendine gaye edinmiştir ve anayol Hıristiyanlığı'na seslenerek şu görüşünü ileri sürmüştür: 1) Eski Ahid'in müellifi Yahova adil, hakkaniyetli ve öfkeli Tanrı'dır; Yeni Ahid'in Tanrısı ise Mutlak İyi Tanrı'dır. 2) Gelmiş olan İsa, sanıldığı gibi Eski Ahit'te vaadedilmiş Mesih değildir, o, henüz gelmemiştir. Onu Eski Ahid'in Tanrısı muhakkak gönderecektir. Halbuki gelmiş olan Mesih mutlak iyi olan Üstün Tanrı'nın İsa-Oğul görünümündeki tecellisidir. 3) Mevcut Anayol Hıristiyanlığı, Eski Ahid'i Hıristiyan öğretisinin dayanağı olarak görmesiyle yanlış yolda yürümektedir. Gerçek Hıristiyanların bundan vazgeçmeleri gerekmektedir, zira Eski Ahid'in müellifi bu kötü dünyayı yaratan Demiurg'dur ve beşeriyetin kurtuluşu için hiçbir vaatte bulunmamıştır. Dolayısıyla da, mutlak iyi Tanrı'nın itikadına uyması gereken Hıristiyanlar için Eski Ahit, bağlayıcılığı olmayan bir külliyattır. Name and Surname: Zaur Alasgarov Field: Theology Programme: The Comparative History of Religions Supervisor: Professor Ömer Faruk Harman Degree Awarded and Date: Master - December 2002 Dualism, Marcion, The Old Testament, The New Testament DUALISTIC SECT IN THE EARLY CHRISTIANITY: MARCIONISM ABSTRACT Marcion, who lived in the second century A.D., opposed Christianity which was being universalized in his time on the grounds that it was based on incorrect foundations. He thought the Apostles Peter, John and James had distorted the genuine teachings of Jesus and had made a counter-revolution against his mission-revolution. Marcion considered Paul's activities an attempt to correct this situation. In his struggle against Judaism, Marcion assumed himself a successor of Paul. He also tried to reform the Christian teaching full of Judaistic elements as promulgated by the Apostles. He compared Old Testament with Bible and proved that the authors of them were different Gods. Addressing the mainstream Christianity, he proposed the following opinions: 1) Jehovah, the author of Old Testament, is a just and furious God, but the God of New Testament is the Absolutely Good God. 2) As contrary to the belief, Jesus was not the Christ promised in Old Testament, Christ has not come yet. Christ will be certainly sent out by God of Old Testament. Jesus who had been sent out was the manifestation of the Absolutely Good Superior God in the form of Jesus-Son. 3) Since the present mainstream Christianity considers Old Testament the base of the Christian teaching, it takes a wrong way. The real Christians must forgo the said way, because the author of Old Testament is Demiurge who had created this evil world, and he promises nothing about the salvation of mankind. Therefore, Old Testament is a non-binding collected work for the Christians who must submit to the faith of the Absolutely Good God.
Keywords: Hıristiyanlık