Kemoterapi hazırlayan ve uygulayan hemşirelerin önlem alma durumları ve etkileyen faktörler - Şimşek, Hüsniye Sezer (My University, 2010)
1. ÖZET Araştırma, çeşitli kurumlarda çalışan hemşirelerin kemoterapi uygulamalarına ilişkin korunma önlemlerini alıp almadıklarını ve bunu engelleyen faktörleri belirlemek amacıyla Mayıs 2009-Ekim 2009 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak yapıldı. Evreni, yoğun şekilde kemoterapi uygulanan servislerde çalışan hemşireler, örneklem grubunu ise araştırmacı tarafından ulaşılan ve araştırmaya katılmayı kabul eden üç devlet, beş üniversite hastanesinin kemoterapi servislerinde çalışan 130 hemşire oluşturdu. Araştırmada, veri toplama aracı olarak kişisel özellikler, sağlık anamnezi, kemoterapötik ilaçlarla ilgili uygulamalarda alınan koruyucu önlemler, kemoterapötik ilaçlara ilişkin sağlık personeli ve hasta eğitimi, kemoterapi uygulamalarında korunma önlemlerinin alınmasını engelleyen faktörler başlıklarını içeren ve araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda oluşturulan anket formu kullanıldı. Araştırma sonucunda hemşirelerin kemoterapötik ilaçları hazırlama, uygulama, atıkların atılması ve saçılma durumlarında korunma önlemlerini yeterince uygulamadıkları belirlendi. Kemoterapötik ilaçların güvenli kullanımına yönelik hemşirelerin en sık aldıkları koruyucu önlemin eldiven giyme olduğu görüldü. Hemşirelerin kemoterapötik ajanların güvenli kullanımına ilişkin periyodik eğitim almadıkları ve eğitim alan hemşirelerin daha iyi korundukları saptandı. Malzeme yetersizliği ve iş yoğunluğunun, hemşirelerin koruyucu önlem almalarını engelleyen faktörlerin ilk sırasında yer aldığı belirlendi. Çalışma sonucunda kemoterapi uygulamalarına yönelik periyodik hizmet içi eğitim programları düzenlenmesi ve sağlık kurumlarında antineoplastik ilaçlarla ilgili güvenli kullanım standantları oluşturulması önerilmektedir. Kemoterapötik ilaç, güvenli kullanım standartları, koruyucu önlem, hemşire 2.

THE SITUATION AND THE EFFECTING FACTORS OF THE NURSES THAT PREPARE AND ADMINISTER THE CHEMOTERAPEUTIC DRUGS This descriptive study taken place between May 2009 to October 2009 was contucted at determining the adequacy of safety measures taken amongst nurses and the factors that prevent sufficient protection against chemotherapeutic applications in various institutions. The general population consisted mainly of 130 nurses employed in wards serving numerous chemotherapy recipients, and the sample group consisted of nurses employed inthree public and five university hospitals that were hand-picked and have agreed to co-operate with this study. Data collection was performed by a questionnaire which includes demographic data, health history, protective measures used during various activities with cytotoxic drugs, staff and patient education regarding cytotoxics and barriers ordered by nurses to wearing protective equipment. As a result of our research nurses chemotherapeutic drug preparation, implementation, waste disposal and protection measures in cases of scattering was determined. Chemotherapeutic drugs for the nurses the most often they take the safe use of protective measures is seen gloves. Nurses regarding the safe use of chemotherapeutic agents do not receive periodic training and education of nurses revealed that beter protection. Shortage of materials and job density, the factors that prevent nurses to take protective measures during the first, where was determined. Work practices as a result of chemotherapy in-service training programs fort he periodic regulation and health care institutions about the safe use of antineopalastic drugs has been proposed to crate standards. Key words: chemotherapeutic drugs, safe driving stantards, protective measures, nurses
Keywords: Hemşirelik; Kemoterapi; Tıp