Aktif Kardiyopulmoner Resüssitasyon Sırasında Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu Kullanımı: - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Ekstrakorporeal membran oksijenasyonu (EKMO) kalp ve/veya akciğer yetmezliği olan medikal tedaviye yanıtsız olgularda geçici yaşam desteği sağlamak amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Ekstrakorporeal kardiyopulmoner resüssitasyon (EKPR) ise yeniden canlandırma esnasında venöarteryel kanülasyon ile uygulanan hızlı bir resüssitasyon yöntemi olup uygun şartlarda uygulandığında arrest sonrası mortaliteyi azalttığı bilinmektedir. Bu olgu ile amacımız EKMO desteğinin emekleme döneminde olduğu ülkemizde EKPR ile olumlu tecrübemizi paylaşmak ve bir resüssitasyon yöntemi olarak EKPR kullanımının yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır. Olgumuz damaryolu tıkanan ve damaryolu açmada sıkıntı yaşanan, bu nedenle yapılan santral katater girişimi sırasında kardiyak arrest yaşayan büyüme geriliği ve pnömoni nedeniyle çoklu antibiyoterapi ve parenteral beslenme desteği uygulanan 4 aylık kız çocuğu idi. Resüssitasyon sırasında kardiyovasküler cerrahi tarafından sternotomi ile santral kanülasyon (aorta ve sağ atriyum) ve perfüzyonist tarafından kristaloid solüsyonu ile devre dolumu gerçekleştirilen bebekte stabilizasyon sağlanıldı ve 3 gün içinde EKMO desteğinden nörolojik defisit olmadan başarılı olarak ayrılabildi. Sonuç olarak EKMO merkezlerinde EKPR uygulaması etkin bir yöntemdir.

Extracorporeal membrane oxygenation is a temporary life support method for patients with respiratory and/ or cardiac failure which is unresponsive to medical treatment. Extracorporeal cardiopulmonary resuscitation (ECPR) is a type of venoarterial ECMO performed quickly during CPR. ECPR is known to reduce mortality if performed timely under adequate conditions. In Turkey, where ECMO support is still in its infancy, we aimed to share our experience with a successful ECPR case. Our patient was a 4 month old girl with failure to thrive and pneumonia who was treated with antibiotics and antiviral therapy along with parenteral nutrition. The baby developed bradicardia and cardiac arrest during attempts for central venous catheterization. The cardiothoracic surgery team responded to the code quickly and cannulated the baby via sternotomy in the unit ( aorta and right atrium cannulation) while the perfusionist primed the circuit with cristalloids. Our patient was stabilized with initiation of ECMO, and she was weaned from ECMO support within 3 days with intact neurological status. ECPR is an effective option for survival in ECMO centers.
Extracorporeal Membrane Oxygenation Use During Active Cardiopulmonary Resuscitation
Keywords: Acil Tıp; Pediatri