Fetihten Osmanlılara kadar Sinop şehri tarihi - Güldal, Fatih (My University, 2003)
Bu tezde Sinop şehrinin XI-XIV. Yüzyıllardaki siyasi ekonomik ve sosyal tarihi anlatılmaktadır. Bu çerçevede Sinop'ta hüküm sürmüş Anadolu Selçukluları, Pervaneoğulları ve Candaroğulları zamanı çalışılmıştır. Çalışmada Sinop'un bu devlet ve beylikler dönemindeki önemi ve tarihi incelenmiştir. Ayrıca Sinop'ta hüküm sürmüş kavimlerin şehre olan katkısı anlatılmıştır. In our thesis, we have talked about social, political and economical history of Sinop till the Ottoman conquest. Our thesis consists of four chapters. The first chapter gives us information about Sinop's history before the Turkish conquest. In the second chapter, the political history during Seljuk's Pervanoğulları, and Candaroğulları periods have been explained. In the third chapter the information about the Sinop's social life has been given and in the final chapter historical work of art in Sinop has been told.
Keywords: Karadeniz Bölgesi; Sinop_Tarih; Tarih; Türkiye