Fı̇nansal pı̇yasalarda büyük veri : Foreks verı̇lerı̇nı̇n twitter analı̇zı̇ - Alkoç, Mert (My University, 2019)
Günümüz dünyasında dijital kanalların artması ve veri boyutunun devasa boyutlara ulaşması sonucunda veri inceleme modelleri de çeşitlilik kazanmıştır. Büyük veri, boyutu artan, eşzamanlı ve dağınık verilerin incelenmesi konusunda yeni ufuklar açarken, sonuçların yorumlanmasında da farklı açılara imkân tanımaktadır. Sosyal medya kullanımının yaygınlaşması, internet hızının artması ve internet kullanım fiyatlarının görece düşmesi sayesinde, bireylerin de bu kanallara olan talebi her geçen gün artmaktadır. Artık görüşler, korku ve endişeler, mutlu ve mutsuz anlar bu mecralarda paylaşılmakta ve kişilere ait bu paylaşımlardaki izler toplanabilmekte ve analiz edilebilmektedir. Bu tezin ve araştırmanın amacı belirli zaman aralıklarında geçen Twitter verisindeki kelimeleri analiz ederek artan ve azalan oranların foreks fiyatlarındaki dalgalanmayla herhangi bir ilgisinin olup olmadığını incelemektir. Araştırma kısmında yöntem olarak içerik analizi kullanılmış ve tweet'lerle foreks fiyatlarının arasında pozitif ilişki olduğu gözlemlenmiştir.

In today's world, as a result of the increase in digital channels and the size of the data, the data analysis models have gained diversity. Big Data opens new horizons for examining the increasing, concurrent and scattered size of the data and allows for different angles in the interpretation of results. Thanks to the widespread use of social media, the increase in internet speed and the relative decrease in internet usage prices, the demand of individuals for these channels is increasing day by day. Opinions, fear and worries, happy and unhappy moments are shared in these channels and traces of these shares can be collected and analyzed. The purpose of this thesis and research is to analyze the words in the periodic Twitter conversations at certain time intervals to see whether the increasing and decreasing rates have any relevance to the fluctuations in forex prices. In research section content analysis was used as the scientific method and observed that there was a positive relationship between tweets and forex prices.
Keywords: Big Data; Bilişim teknolojisi; Büyük Veri; Foreks; Gazetecilik; Information technology; Journalism; Social Media; Sosyal Medya Forex; Twitter