Gebe kadınlarda grup b streptokok taşıyıcılığı ve diğer vajinit etkenlerinin araştırılması - Öztürk, Yasemin (My University, 2014)
GEBE KADINLARDA GRUP B STREPTOKOK TAŞIYICILIĞI VE DİĞER VAJİNİT ETKENLERİNİN ARAŞTIRILMASI Bu çalışmada, 100 gebe olmayan ve 100 gebe kadından (35-40. gebelik haftasındaki) alınan vajinal ve rektal örneklerde Streptococcus agalactiae’nın (Grup B Streptokok) görülme sıklığı, vajinal örneklerinde Trichomonas vaginalis, Candida albicans ve diğer Candida türleri araştırılmıştır. Ayrıca 69 gebe ve 97 gebe olmayan kadından alınan örnekler Ureoplasma urealyticum, Mycoplasma hominis ve Gardnerella vaginalis’in açısından incelenmiştir. Grup B Streptokoklar, 12 gebe (11’i vajinal, 8’i rektal ve 7’si vajinal ve rektal sürüntünün her ikisinden) ve 18 gebe olmayan (16’i vajinal, 10’si rektal ve 8’i hem vajinal hem de rektal örneklerden) kadından izole edilmiştir. Gebe ve gebe olmayan kadınların her ikisinde de 17’şer adet Candida türü (gebe kadınlarda; 12 adet C.albicans ve 5 adet C.albicans dışındaki tür, gebe olmayan kadınlarda; 9 adet C.albicans ve 8 adet C.albicans dışındaki tür) izole edilmiştir. Bu kadınların vajinal sürüntü örneklerinin hiç birinde Trichomonas vaginalis’e rastlanmamıştır. 69 gebenin 14’ünde Ureoplasma urealyticum ve 5’inde Mycoplasma hominis izole edilmiştir. M.hominis suşlarının %60’ı tetrasikline, eritromisine ve ofloksasine karşı, %40’ı ise doksisikline, minosikline, klaritromisine, klindamisine, josamisine ve pefloksasine karşı dirençli bulunmuştur. U.urealyticum suşlarının %64.3’ü josamisine, %43’ü ofloksasine, %21.4’ü klindamisine, %14.3’ü tetrasikline, doksisikline, minosikline, eritromisine, klaritromisine ve pefloksasine karşı dirençli olduğu gözlenmiştir. 97 gebe olmayan kadının 13’ünde Ureoplasma urealyticum izole edilmiş fakat gebe olmayan kadınlarda hiç Mycoplasma hominis izole edilmemiştir. Gebe olmayan kadınlarda U.urealyticum suşlarının josamisin karşı direnci %23.1, eritromisine ve ofloksasine karşı direnci %7.7 olarak bulunmuştur ve bu mikroorganizma bunların dışındaki diğer antibiyotiklere karşı duyarlı bulunmuşlardır. Gebe kadınların 17’sinden ve gebe olmayan kadınların 19’undan Gardnerella vaginalis izole edilmiştir.

CARRIAGE OF GROUP B STREPTOCOCCI IN PREGNANT WOMEN AND INVESTIGATION OF OTHER VAGINITIS AGENTS Prevalences of Streptococcus agalactiae (Group B Streptococci) in vaginal and rectal samples and prevalences of Trichomonas vaginalis, Candida albicans, and other Candida species in vaginal samples were investigated in the 100 pregnant women (between 35 and 40 gestation weeks) and 100 non-pregnant women in this study. In addition, Ureoplasma urealyticum, Mycoplasma hominis and Gardnerella vaginalis were examined in the 69 pregnant women and 97 non-pregnant women. Group B Streptococci were isolated from 12 pregnant women (from 11 vaginal, 8 rectal and 7 both vaginal, and rectal samples) and 18 non-pregnant women (from 16 vaginal, 10 rectal and 8 both vaginal, and rectal samples). Candida species were isolated from 17 pregnant women (12 Candida albicans, and 5 other Candida species) and 17 non-pregnant (9 Candida albicans, and 8 other Candida species). Trichomonas vaginalis weren’t detected in this study. Ureoplasma urealyticum and Mycoplasma hominis were isolated from 14 and 5 pregnant women, respectively, among 69 pregnant women. Mycoplasma hominis resistance in pregnant women was detected as follows; tetracycline, erythromycin, and ofloxacin resistance of 60%, doxycycline, minocycline, clarithromycin, and clindamycin, josamycin and pefloxacine resistance of 40%. Although for Ureoplasma urealyticum tetracycline, doxycycline minocycline, erythromycin, clarithromycin, and pefloxacine resistant rates were 14.3%, josamycin, ofloxacin and clindamycin resistant rates were respectively 64.3%, 43% and 21.4% in pregnant women. Ureoplasma urealyticum was isolated from 13 but Mycoplasma hominis was not isolated, among 97 non-pregnant women. The josamycin resistance rate was 23.1%, ofloxacin and erythromycin resistance rates were 7.7% in Ureoplasma urealyticum. These species were sensitive against the other antibiotics tested. Gardnerella vaginalis was detected as follows; 17 of 69 pregnant women and 19 of 97 non-pregnant women.
Keywords: Biyoloji; Gebe Kadınlar; Grup B Streptokok Taşıyıcılığı; Tıp