The European Union’s asylum and immigration policy and Turkey - Karakayalı, Tolga (My University, 2010)
Tez Özeti Tolga Karakayalı, “The European Union’s Asylum and Immigration Policy and Turkey” İnsanoğlunun binlerce yıllık tarihinde göç, onun hayatta kalması için önemli bir eylemi olarak var olmuştur. İnsanlar hayatta kalabilmek için göç ederler. Zaman içerisinde değişen siyasi koşullar, göçlerin de siyasi bir şekilde tanımlanmasına ve sınırlanmasına neden olmuştur. Göç artık siyasi bir konu olarak ülkelerin ve uluslararası aktörlerin söz sahibi oldukları bir konu. Göç ve sığınma konularında bu aktörlerin girişimleri ile 20. yüzyıldan itibaren önemli düzenlemeler yapılmaya başlandı. Avrupa da günümüzde önemli derece göç çeken bir bölge olduğu için Avrupa ülkeleri göç ve sığınma hakkı konularında oldukça hassaslar. Avrupa Birliği, sınırları içine gelecek yabancılar için özel düzenlemeler ile ortak bir göç ve sığınma politikası oluşturmaya çalışıyor. Birden fazla ülkenin ortak bir düzenleme ile sınır kontrolü, sığınmacı kabulü ve güvenlik gibi konularda ortak hareket etmeleri oldukça zor. Ne var ki Avrupa Birliği, bu ortak politikayı aynı zamanda Komşuluk Politikası ve Adaylık Süreci ile üye olmayan ülkelere de uygulatmaktadırlar. Bu anlamda Avrupa Birliği için göç ve sığınma politikaları geniş bir ortak çalışma ile mümkün kılınmaktadır. Türkiye de Avrupa Birliği üyeliğine aday bir ülke olarak kendi düzenlemelerini Avrupa Birliği ile uyumlulaştırmaya çalışmaktadır. Türkiye'de göç ve sığınma konuları ayrı düzenlenmediği için yasal olarak bu konularda yeterli bir yapı olmadığı söylenebilir. Bu anlamda Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin oluşturduğu politikayı büyük ölçüde uygulaması en kolay Avrupalılaşma adımı olacaktır. Ne var ki Türkiye'nin mevcut güvenlik kaygıları, ekonomik gücü göz önüne alındığında Türkiye'nin Avrupalılaşma yolunda Avrupa Birliği'nden ciddi bir şekilde destek görmesi ve ortaklığın her iki tarafın da sorumluluğu ile yürütüleceğine dair güvence alması gerekmektedir. Thesis

Tolga Karakayalı, “The European Union’s Asylum and Immigration Policy and Turkey” In the thousand of years of human history migration existed as an important element for humans to survive. In time, the change in the political conditions led migration to be identified and restricted with a political understanding. Migration is a topic which states and international actors define as a political matter. With the initiative of these actors there had been some important regulations made about immigration and asylum since the 20th Century. As Europe being one of the most important areas to attract immigrant, European countries are highly sensitive about the immigration and asylum issues. European Union is trying to create a common immigration and asylum policy with special regulations for those who will enter the EU territory. It is very difficult for many countries to act in cooperation in fields of borders control, accepting asylum seekers and security with a common regulation. However, the European Union imposes this common policy over other countries via Neighborhood Policy and Candidacy Process. In this manner for the European Union, immigration and asylum policies are possible by a wide cooperation. Turkey, being a European Union candidate state, is trying to harmonize its policies with the European Union. Since immigration and asylum issues are not managed with special regulations, we might say there is no sufficient legal structure relating these issues. In this manner it will be an easier Europeanization step if Turkey applies the policy created by the European Union in a large scale. However, considering Turkey's existing security concerns and economic power, Turkey needs to be sponsored by the European Union in its way to Europeanization and reassured that the cooperation will be handled with a symbiotic responsibility.
Keywords: Avrupa Birliği; Göç_Türkiye; Uluslararası İlişkiler