İnsan dişi kullanılarak gözenekli biyoseramik üretimi - (:unkn) unknown (My University, 2002)
Hidroksiapatit (HA) ve biyocam gibi boyaseramikler tıp ve diş hekimliğinde kemik defektlerinin tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu malzemeler kemiğin gözenekli yapısına benzetilebilir ve biyouyumluluklannın yanı sıra yüke de dayanıklı olabilirlerse, uygun bir malzeme olarak kabul edilirler. HA'in düşük mekanik özellikleri nedeniyle, diğer malzemelerle karıştırılarak daha dayanıklı bir yapı oluşturulabilinir. Biyocam ise, biyouyumlu bir kompozitin üretilmesinde diğer uygun bir malzemedir. Bu çalışmanın amacı göreceli basit bir metotla, kontrollü gözenekliliğe sahip biyoseramiklerin üretiminin sunulmasıdır. Bu çalışmada kullanılan HA malzemesi, kalsine edilmiş insan dişlerinden elde edildi. Sodyumsuz biyocam malzemesi saf kimyasallardan üretildi. 100 /um tane büyüklüğündeki nemli odun talaşı dolgu malzemesi olarak kullanıldı. Biyoseramik tozları çift etkili hidrolik bir pres kullanılarak sıkıştırıldı. Preslenen numune ölçüleri 10 mm çap ve 5 mm yüksekliğindeydi. Sıkıştırma sonrası numuneler bir fırında değişik sıcaklıklarda sinterlendi. HA, biyocam ve HA-biyocam kompozitlerinden üretilen numunelerde; yüksek oranda gözeneklilik elde edildi. Gözenek yapısı incelendiğinde gözeneklerin birbirlerine ağ yapısı şeklinde bağlı olduğu görüldü. Sıcaklık ve ısıl işlem süresinin kontrolü ile istenilen yapının elde edilebildiği bu yöntem, basit ve ekonomik olması nedeniyle önerilmektedir.

Bioceramics like hydroxyapatite (HA) and bioglass are wideliy used in the treatment of bone defects in medicine and dentistry. When these materials can imitate the porous structure of bone and with improved load-resistance besides their biocompatibility, they can be accepted as an appropriate biomaterial. Because of the poor mechanical properties of HA, it is mixed with other materials in order to obtain a composite with high load-resistance. Bioglass is another suitable material in the production of a biocompatible composite. The purpose of this study is to explain the manufacturing process of bioceramics with controlled porosity by a simple method. Hydroxyapatite material used in derived from calcined human teeth. Sodium-free bioglass material is derived from reagent grade chemicals. Moist wood flour with a grain diameter of 100 /im is used as a filling material. Bioceramic powders are compacted using double action hydraulic press. These pressed specimens had dimensions of 10 mm in diameter and 5 mm height. Blanks were sintered in a furnace at various temperatures. A high degree of porosity was obtained in blanks produced from HA, bioglass and HA-bioglass composites. When porous structure was examined, it is seen that every pore in the meshwork is connected to other pores. With the manipulation of heat-process time and temperature, exact chemical phases can be produced as needed. This method seems to besimple and economic as desired structures can be produced by temperature and time control with heat treatment.
Porous bioceramic production using human teeth
Keywords: Malzeme Bilimleri, Özellik ve Test; Malzeme Bilimleri, Kompozitler; Polimer Bilimi