Yazma çalışmaları ile desteklenen eşörüntüleme (collocations) öğretiminin öğrencilerin kelime edinimine katkısı - Avcı, Gamze Baturalp (My University, 2006)
YAZMA ÇALIŞMALARI İLE DESTEKLENEN EŞÖRÜNTÜLEME (COLLOCATIONS) ÖĞRETİMİNİN ÖĞRENCİLERİN KELİME EDİNİMİNE ETKİLERİ KISA ÖZET Son zamanlarda yapılan araştırmalarda, kişinin anadilini kullanırken, her defasinda değişik sözcükleri yanyana getirip yeni cümleler kurmak yerine, beyninde kalıplar halinde tuttuğu çeşitli ifadeleri alıp kullandığı veya birleştirerek anlamlandırdığı ortaya çıkmıştır. “Eşdizimli sözcük” adındaki bu kombinasyonlar beynimizdeki “sözlüğün” en önemli kısmını oluştururlar. O halde yabancı dil öğrenen bir kişinin, o dili akıcı ve doğal konuşması için bu sözcük öbeklerini öğrenmesi önemlidir. Bu çalışmanın amaçları da 3 başlık altında açıklanabilir. Birincisi, yabancı dil olarak

’de eşdizimli sözcük eğitiminin konu hakkında farkındalık kazandırıp kazandırmayacağı; ikincisi, bu eğitimin daha iyi yazılı çalışmalar ortaya çıkarmada pozitif bir katkısının olup olmayacağı; ve üçüncü olarak da bu eğitimin daha fazla sözcük öğrenmeye yol açıp açmayacağıdır. Bu çalışmanın denek grubunu İstanbul Teknik Üniversitesi İngilizce Hazırlık ndaki orta düzey öncesi İngilizce seviyesine sahip 19 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmada hem deney hem de kontrol grupları aynı okuma parçalarını okumuşlar, aynı konularda yazma alıştırmaları yapmışlar ve her iki gruba da geribildirim verilmiştir. Ancak deney grubunun materyalleri eşdizimli sözcüklere göre hazırlanmış ve bu grubun komposizyonlarındaki eşdizim hatalarına özel geribildirim verilmiştir. Araştırmanın sonunda, deney grubu kendi içinde, pozitif yönde anlamlı farklar göstermiştir. Ayrıca bu öğrencilerin paragraflarında daha fazla eşdizimli sözcük kullandıkları saptanmıştır. Ancak bu durum, deney grubu öğrencilerinin komposizyon notlarının kontrol grubuna göre, istatiksel açıdan farklı olmasını sağlamamıştır. Son olarak, deney grubunun son komposizyonlarında daha çok eşdizimli sözcük kullanması dışında anlamlı farklar bulunamamıştır. Bu da eşdizimli sözcük eğitiminin, bu öğrenci grubunda farkındalık kazandırmadığı; öğrencilerin daha iyi paragraflar yazmasına, veya daha fazla sözcük öğrenmesine etki etmediği sonucunu çıkarmıştır. A case study for The Effects of Collocation Instruction on Writing and Vocabulary Gains of Students ABSTRACT It is now widely accepted that native-speakers have a lexicon that consists of prefabricated chunks which they use in order to comprehend and produce language. Collocations are the biggest part of these chunks. Thus, learning collocations is vital for an L2 learner in order to achieve a fluent and natural language. The goal of this study is threefold: first, whether collocation instruction would enable students to recognize collocations in a new text was examined. In other words, whether collocation instruction would help students gain awareness of chunking was investigated. Secondly, the effect of collocation instruction on writing was examined. Thirdly, whether the amount of vocabulary items and collocations was different between the group receiving collocation instruction and the one receiving traditional vocabulary instruction was investigated. The subjects of the study comprised of 19 pre-intermediate level students at Istanbul Technical University, English Preparatory Programme. The findings of the study revealed that the experimental group showed more improvements than the control group. However, when the last grades and the post-tests of both groups were compared by means of the statistical tests, no significant results between the groups were observed except that the subjects in the experimental group used significantly more collocations in their written works. Shortly, this study did not show collocation instruction to have positive effects on awareness, writing productions or vocabulary gains of the students.
Keywords: İngiliz Dili_Öğrenim ve Öğretim; Öğrenim ve Öğretim_Yabancı Dil_İngilizce