Lüks tüketim eğilimi ve endüstri ürünleri tasarımı etkileşimi - Günay, Sema (My University, 2010)
İktisadın temel kuralları doğrultusunda, bir kişinin gelir seviyesi yükseldikçe, o kişinin lüks ürün satın alma eğilimi de artmaktadır. Lüks ürün tüketicilerinin,hedonizm içeren satın alma davranışlarında enderlik özelliği kazandırılmış ürünler önem kazanır. Yani bir ürünün markası ne kadar çok tanınır ancak ne kadar az kişi o ürüne sahip olursa alınan hazzın artması durumudur. 20. yy ve öncesinde lüks kavramı sıradan insanların sahip olamayacağı ürünler için kullanılıyordu. Günümüzde ise globalleşmenin etkisi ile lüks ürün kavramı seçkin kitlenin elinden çıkarak daha geniş bir tabana yayılmıştır. Lüks tüketim kavramı “Yeni lüksün tanımı” ile değişmiştir. İnternet ağının tüm ürünlere tüketiciyi ulaştırması sebebi ile de, lüks markaların farklı stratejilere yönelmesine neden olmuştur. Yeni lüks tüketicisi markanın geçmişine önem vermektedir.Yeni lüks ürün kategorilerinde fiyatınızın çok yüksek olması her zaman için yeterli talebi doğurmaz. Kısacası “Yeni Lüks Ürün tedarikçileri” tüketicilerin gerek ekonomik gerekse duygusal ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflemek durumundadırlar. Küresel ısınma tehdidi, yeni lüksün özelliklerine “sürdürülebilir lüks”kavramını da eklemiştir. Çevreye duyarlı ürünler yeni lüksün tercihinde, enderlik kadar önemli bir özelliktir. Enderlik Prensibi, Yeni lüks, Sürdürülebilir Lüks Ürün.

In line with the main rules of the economy; who has the higher income, tends to purchase luxury products as well. Luxury products with “rarity” aspect have been prominent for the consumers who are in hedonism-like behaviours. In other words, the more widely a brand name is recognized, and the less people are able to possess it, the more pleasure is tasted. At early and before the 20th century, concept of luxury, had been used for products that average people were not able to possess. By the effect of globalism, concept of luxury, has changed its place from distinguished class to wider class. At the present time, concept of luxury, has been changed by the definition of “new luxury” Luxury brand names have driven themselves into different strategies by the force of internet where all products are easily delivered to consumers. New luxury consumers consider important a brand names past. In the concept of new luxury, highest prices in various categories would not produce good enough demands. Briefly, suppliers of “New Luxury Products” should target either economic or sensational needs of the consumers. On the other hand, global warming, has added a new concept to the features of new luxury; “continuation in luxury”. Products , sensetive to environment, are important as much as the “rarity” Key words: Luxury products, Rarity Principle, New Luxury, Continuation in luxury products
Keywords: Endüstri Ürünleri Tasarımı; Tasarım