Cinsel saldırı suçu (5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m.102) - Aksoy, Özgün Sinem (My University, 2010)
Adı Soyadı-Tez Türü: Özgün Sinem AKSOY-Hukuk-Yüksek Lisans ÖZET CİNSEL SALDIRI SUÇU Cinsel Saldırı Suçu 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Kişilere Karşı Suçları cezalandıran İkinci Kısmının, Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar başlıklı Altıncı Bölümünde 102 nci maddede düzenlenmiştir. Bu düzenlemeyle kişinin vücut ve cinsel dokunulmazlığı, dolayısıyla cinsel özgürlüğü koruma altına alınmak istendiğinden oldukça isabetli olmuştur. Maddenin birinci fıkrasında suçun temel şekli, ikinci ve üçüncü fıkrada suçun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli halleri, beşinci ve altıncı fıkralarda suçun neticesi sebebiyle ağırlaşmış halleri, dördüncü fıkrada ise, özel bir içtima hükmü düzenlenmiştir. Failin mağdurla suç sonrası evlenmesi suretiyle cezadan kurtulması hususunun yeni düzenlemede yer almayışı, suçun nitelikli halinin eşe karşı işlenebileceğinin madde metninde yer alması, suçun herhangi bir organ veya cisimle işlenebilmesi, suçun anal veya oral yolla da gerçekleşebilmesi kanun koyucunun suça bakış açısının toplumun günümüzde ilkel sayılabilecek bakış açısıyla sınırlı kalmadığının, inceleme konusu suça çağdaş ceza hukuku normları çerçevesinde yaklaştığının en belirgin yansımalarıdır. Düzenlemenin birçok tartışmaya konu olan yönü, suçun nitelikli halinin ayrı bir maddede düzenlenmemiş olmasıdır. Bu durum özellikle suça teşebbüs açısından eleştirilere neden olmuştur. Doktrinde ve yüksek mahkeme kararlarında, suçun nitelikli halinde teşebbüs hükümlerinin uygulanması gerektiği görüşü savunulmaktadır. Kanaatimizce, maddenin ikinci fıkrasında, birinci fıkrada düzenlenen suça nazaran ayrı ve bağımsız bir suç tanımı bulunmadığından, suçun temel şekline nazaran daha fazla cezayı gerektiren nitelikli bir unsura yer verildiğinden, cinsel saldırı suçunun nitelikli haline teşebbüs hükümleri uygulanmamalıdır. Sonuç olarak, cinsel saldırı suçuna ilişkin düzenleme, maruz kaldığı eleştirilere rağmen, cinsel dokunulmazlığı koruma altına alma amacı dikkate alındığında çağdaş ceza hukuku ilkelerine göre hazırlanmış bir düzenlemedir. Mevcut düzenlemenin içinde barındırdığı eksikliklerin ve uygulama sorunlarının ortadan kalkacağı görüşündeyiz.

THE CRİME OF SEXUALL ASSAULT The Crime of sexual assault is regulated in Article 102 of 6. part named crimes against sexual immunity of second part punishing crimes against people of Turkish Penal Code numbered 5237. It is very appropriate to regulate the protection of sexual immunity accordingly aiming sexual freedom of a person with this article. In the first sentence of the Article, basic figure; in the second and third articles of the Article characteristic cases which increase the punishment and in the fifth and sixth sentences of the Article, aggravated cases due to consequences of the crime of sexual assault is regulated. 4. sentence regulates a special concurrence provision. To not to contain the provision regarding escaping the punishment by getting married with the victim of the crime in the new code, regulating that the aggravated cases may be committed against the wife, the crime may be committed with an organ or an object, crime may be committed in anal or oral ways is the most distinctive reflection of considering this crime subject to the review not with a barbaric point of view but within the framework of norms of contemporary criminal jurisdictions. The point of this provision which causes many argumentations is the aggravated cases of this crime are not regulated with a separate provision. This situation is being criticized from attempt to the crime point of view. In doctrine and decision of the Supreme Court it is being defended that attempt provisions should be applied for the aggravated cases of the crime. A definition of the crime is not regulated in the second sentence of Article 102 which is different than the first sentence. A more aggravated factor that needs more punishment is regulated instead of basic figure of the crime. In our opinion, due to this situation, provisions regarding attempt should not be applied to the aggravated cases of the crime. In conclusion, despite the criticisms, the provision regarding sexual assault is a provision regulated within the basis of contemporary criminal law principals because of aiming protection of sexual immunity. We think the deficiencies in the existing provision and problems faced in practice shall be removed.
Keywords: Ceza Hukuku; Hukuk; Kamu Hukuku