Faktoring şirketleri ve Türkiye’de fonksiyonerliğinin incelenmesi - Kavuştu, Fatih (My University, 2006)
FAKTORİNG ŞİRKETLERİ VE TÜRKİYE’DE FONKSİYONERLİĞİNİN İNCELENMESİ Garanti, tahsilat ve finansman fonksiyonları bulunan faktoring hizmetinin Türkiye’deki hacminin içeriğine baktığımızda yurtiçi işlemlerde finansmanın, ihracat işlemlerinde ise garanti fonksiyonunun müşteriler açısından ön planda olduğunu görülmektedir. Komisyon ve faiz geliri elde eden faktoring şirketleri kredi, kur ve faiz riskleri ile karşı karşıya kalmaktadır. 2004 yılında Türkiye’deki toplam faktoring cirosunun %80’inin yurtiçi işlemler olmasına rağmen gelirlerin %95’inin yurtiçi işlemlerden elde edilmesi, ihracat faktoringi işlemlerinde çok küçük kar marjlarıyla çalışıldığını ortaya çıkarmaktadır. Halka açıklık oranı çok düşük olan faktoring sektöründe halka açık şirketler, yatırımcılarına son yıllarda piyasanın gerisinde kazandırmıştır. Büyük ölçekli işletmeler ihracat ve finansman sorunlarını rahatlıkla çözebilirken orta ve küçük ölçekli işletmeler sorunların çözümünde zorlanmaktadırlar. Türkiye’deki ekonomik yapıda orta ve küçük ölçekli işetmelerin yeri göz önünde bulundurulduğunda faktoring şirketlerinin bu işletmelerle olan ilişkilerinin güçlenmesinin ülkenin gelişimine katkı sağlayacağı açıktır. Türkiye’de çok fazla geçmişi olmayan ve yapısal düzenlemeye ihtiyaç duyan faktoring şirketlerinin, personellerinin uzmanlaşmasını sağlayarak kaliteli hizmet vermesi, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere yönelik tanıtım faaliyetlerini artırması ve aldığı riskleri daha iyi yönetmesi gerekmektedir. STUDY ON FACTORING COMPANIES AND THEIR FUNCTIONALITY IN TURKEY As for the content of volume of factoring service, which has functions such as guarantee, collection and financing, in Turkey, financing has the priority in domestic transactions while guarantee function is of great importance in export transactions for customers. Factoring companies, which acquire commissioning and interest gains, face with credit risk, currency risk and interest risk. That the 95% of total gains are required through domestic transactions in spite of the fact that 80% of total factoring turnover in Turkey in the year 2004 is acquired through domestic transactions shows that very little interest margins are available in export factoring transactions. Public companies in factoring sector, which has a very low ratio of public availability, have recently caused their investors losses compared to expectations of the market. While large scale enterprises in Turkey easily solve export and financing problems, small and medium enterprises find it hard to find solutions to these problems. Given the position of small and medium enterprises in economic structure of Turkey, strengthening of relations between factoring companies and these enterprises will certainly contribute to development of the country. Factoring companies, which have not a long history and which require structural regulations, need to provide quality services through specialization of their personnel, increase publicity activities for small and medium enterprises and manage the risks in a better way.
Keywords: Finansman ekonomisi_Şirketler