Aile işletmelerinde iç kaynak bağımlılığı ve kurumsallaşma - AŞKUN, OLCAY BİGE (My University, 2022)
Aile işletmeleri, ülkemizdeki en uzun ömürlü ve en yaygın kurulan işletmeler arasında yer almaktadır ve aynı zamanda önemli ekonomik varlıkları ile tanınmaktadır. Aile işletmelerinde sürdürülebilirliğinin sağlanmasında ve yeni kuşaklara başarılı bir şekilde devredilmesindeki en önemli unsur ise kurumsallaşma kavramıdır. Bu çalışmada, aile işletmelerinin kurumsallaşması ve bu işletmelerde görülen bağımlılıklar ele alınmıştır. Çalışmanın amacı; aile işletmelerinde yaşanan iç kaynak bağımlılığının o işletmelerdeki kurumsallaşma düzeyi ile arasındaki ilişkiyi anlamak ve bağımlılık oluşturan kaynakları tespit ederek bu bağımlılıklarında türlerini belirlemektir. Çalışmada nitel analiz yöntemi uygulanmıştır. Gaziantep ve İstanbul illerinde olmak üzere iki aile işletmesinin yönetim kurulunda bulunan aile üyeleri ile görüşmeler yapılarak veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda işletmelerde istenilen ve istenilmeyen iç kaynak bağımlılıklarının olduğu görülmüştür. Aile işletmelerinin kurumsallaşmasının, iç kaynak bağımlılığının azalmasında önemli bir role sahip olduğu bu çalışmanın sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Çalışmanın, Gaziantep ve İstanbul illerinde tekstil sektöründe yapılmış olması bu araştırmanın kısıtlarındandır.
Keywords: Aile İşletmeleri; İç Kaynak Bağımlılığı; Kurumsallaşma; Kaynak Bağımlılığı Yaklaşımı