A comparative evaluation of flowable composites for lingual retainer bonding in orthodontics - Tabrizi, Sama (My University, 2007)
ORTODONTİK LİNGUAL PEKİŞTİRME TELİ YAPIŞTIRILMASINDA AKICI KOMPOZİTLERİN KULLANIMININ KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRİLMESİ Mevcut çalışmanın amacı ortodontide lingual retainer bondinginde kullanılmalarının bağlanma dayanımı açısından uygun olup olmadıklarının değerlendirilmesidir. Bu çalışma için sıfır hipotezi ışıkla sertleşsen farklı akıcı kompozitler ve bir ortodontik lingual retainer kompozitinin kesme tipi bağlanma dayanımının farklı olmadığını varsaymaktadır. Çalışmada 60 adet ortodontik amaçla çekilmiş insan premolar dişi kullanılmıştır. Tüm dişler kronları açıkta kalacak ve vestibüler yüzleri yere dik olacak şekilde akrilik rezin içerisine gömülmüşlerdir. Her biri 15 dişten oluşan deney gruplarında Light Bond, FlowTain, Filtek Supreme ve Tetric Flow’a ait bağlayıcı ajan asitle dağlanmış mine yüzeyine uygulanmıştır. Daha sonar her gruba ait akıcı ve ortodontik kompozitler mine yüzeyine silindirik şekilli minyatür kalıplar vasıtasıyla uygulanarak 40 saniye süresince ışıklanmışlardır. Bağlanma dayanımı testi üniversal bir test cihazı kullanılarak dakikada 1 mm hızında kompozit ve mine arasında kopma meydana gelene kadar gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler Varyans analizi (ANOVA) ve bunu takip eden Duncan analizi ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Gruplardaki azı örneklerin test aşamasına geçilmeden önce prematüre kaybı dolayısıyla FlowTain grubunda 14, Filtek Supreme ve Tetric Flow gruplarında 13’er. örnek değerlendirilebilmiştir. Buna göre elde edilen bağlanma dayanımı değerleri Light Bond, FlowTain, Filtek Supreme ve Tetric Flow için sırasıyla şöyledir: 81.5±46.8 MPa, 63.2±39.9 MPa, 96.3±69.8 MPa ve 72.0±50.7 MPa. ANOVA analizine göre gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre test edilen tüm akıcı kompozitler geleneksel ortodontik kompozitle benzer bağlanma dayanımı ortaya koymuşlardır ve dolayısıyla lingual reatinerların mineye yapıştırılmasında kullanılabilirler.

A COMPARATIVE EVALUATION OF FLOWABLE COMPOSITES FOR LINGUAL RETAINER BONDING IN ORTHODONTICS The aim of this study was to investigate whether flowable composites, used for bonding lingual retainers, is a good option in terms of bond strength; since occlusal forces are directed onto the retainers. For the purposes of this study the null hypothesis assumed that there were no statistically significant differences among the shear bond strength (SBS) of different flowable composites and a light cured lingual retainer adhesive. Sixty extracted sound human premolar teeth were used in this study. All teeth were mounted in acrylic resin leaving the buccal surface of the crowns vertical to the base of the moulds. In each experimental group, the corresponding primers of adhesives (Light Bond, FlowTain, Filtek Supreme, and Tetric Flow) were applied to the etched enamel surfaces. Then, composite resins were applied to the surface using cylindrical shaped plastic matrixes and were cured for 40 seconds. For shear bond testing, a stubby-shape force transducer apparatus (Ultradent) was applied at a cross head speed of 1 mm/ minute to each specimen at the interface between the tooth and composite until failure occurred. The SBS data was statistically evaluated using analysis of variance (ANOVA). Due to premature failure of some test specimens it was possible to collect SBS data for 14 specimens in FlowTain group and 13 specimens in Filtek Supreme and Tetric Flow groups. The results revealed that the SBS values were 81.5±46.8 MPa, 63.2±39.9 MPa, 96.3±69.8 MPa and 72.0±50.7 MPa for Light Bond, FlowTain, Filtek Supreme, and Tetric Flow respectively. The ANOVA revealed no statistically significant differences among the groups. The results of this study suggest that all flowable composites yielded comparable SBS values to regular orthodontic composite and thus can be suggested for bonding lingual retainer wires to enamel. Key Words: retention, fixed retainer, orthodontic adhesive, flowable composite, shear bond strength
Keywords: Kompozit Malzemeler; Ortodonti