Dünya’da ve Türkiye’de iş güvencesi - Zereden, Ufuk (My University, 2002)
Bu çalışmanın amacı, işçi kesimi için büyük önem taşıyan iş güvencesi kavramı ile ilgili Türkiye'de ve çeşitli dünya ülkelerinde yürürlükteki ve geçmişteki yasal düzenlemelerin, bu düzenlemelerin varolan eksik veya yetersiz yönlerinin incelenmesidir. Bu amaçla ülkemizin taraf olduğu Uluslararası sözleşmeler incelenmiş, iç hukuk normlarının sözleşmelerle uyum içinde olan ve olmayan düzenlemeleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Ülkemiz mevzuatında ve çeşitli Avrupa ülkelerinin mevzuatlarında iş güvencesi ile ilgili yasal düzenlemeler üzerinde durularak bir karşılaştırma yapılmaya çalışılmıştır. Ülkemiz mevzuatında yer alan düzenlemeler incelenirken üzerinde çok tartışma konusu olan konularda Yargıtay'ın da görüşlerine yer verilmiştir. Ayrıca uzun tartışmalar sonucunda nihayet çıkarılan, iş güvencesi alanındaki en son yasal düzenleme olan ve 2003 yılı Mart ayında yürürlüğe girecek, İş Güvencesi Yasası da incelenmiş ve bu yasa ile ilgili eleştiri ve görüşlere de yer verilmeye çalışılmıştır. The objective of this study is that investigation of job guarantee concept which is very important for working class and related with this concept to see current and past legal regulations with their lack and insufficient aspects in turkey and various world countries. For this aim , international contracts as a part of our country were studied and tried to determine whether these internal legal norms are in harmony with these international contracts. We tried to compare legal arrangements related with job guarantee between our laws and regulations and different european countries ones. We , also , gave place to supreme court's opinions about controversial subjects when we were studying arrangements in our the body of current law. Furthermore , we studied job guarantee law which was issued after long debates and the last arrangement in the field of job guarantee and will be valid in march , 2003. Lastly , we put forward critiques and opinions about this job security law.
Keywords: Çalışma Ekonomisi