Akut iskemik inme tedavisinde lokal intraarteryel tromboliz: Teknik ve klinik sonuçlar - (:unkn) unknown (My University, 2003)
AMAÇ Akut iskemik inmede intraarteryel rekombinan doku plazminojen aktivatörü kullanımının etkinliğini ve güvenirliliğini değerlendirmek. GEREÇ VE YÖNTEM Akut iskemik inme ile başvuran 15 hasta (10 hasta karotid arter alanı, 5 hasta baziler arter alanı) intraarteryel tromboliz ile tedavi edildi. Olguların geliş nörolojik durumları Glascow koma skoruna ve National Institute of Health Stroke Scale'e göre değerlendirildi. Tüm hastalara başvurularında BT, 4 hastaya ayrıca difüzyon MRG, bir hastaya da perfüzyon MRG yapıldı. Karotid arter alanı olgularında tedaviye başlamak için atağın 6. saatinin geçmemesi şartı arandı. Baziler arter alanı olgularında ise zaman sınırlaması uygulanmadı. Sonuçlar klinik olarak Rankin Skalası ile değerlendirildi. Ön sistem inmeli 10 olgunun 2'sinde karotid "T" oklüzyonu, 8'inde orta serebral arter ana trunkus oklüzyonu vardı. Dört hastada semptomatik kanama gelişti, 3'ü işlemden sonraki 24 saatte öldü. Üçüncü ay sonunda 4 hasta iyi sonuç göstermekteydi. Arka sistem inmeli 5 olgunun 4'ünde baziler arter tam tıkalı, bir olguda ise baziler arter açık izlenmekle birlikte içindeki akım ileri derecede yavaşlamıştı. Aterosklerotik darlıktan dolayı rekanalize edilemeyen iki hasta ve başarılı rekanalizasyona rağmen yaygın pons enfarktı olan bir hasta öldü. Rekanalizasyon sağlanan diğer hasta 3. ayda bağımlı olarak yaşamını sürdürmekteydi. Baziler arter akımı yavaşlamış olan hastanın Rankin Skalası 5'ten 1'e gelişme gösterdi ve birinci hafta sonunda nörolojik defisiti olmaksızın taburcu edildi. SONUÇ Lokal intraarteryel tromboliz akut inme tedavisinde doğru hasta seçildiğinde, güvenilir ve uygulanabilir bir tedavidir. Hemorajik komplikasyonlar hastalığın doğal seyrinde ya da diğer tedavi yöntemlerinde olduğundan daha fazla değildir.

PURPOSE: To evaluate the safety and recanalization efficacy of local IA rt-PA delivery in patients with acute ischemic stroke. MATERIALS AND METHODS: Fifteen patients with acute ischemic stroke were treated; of these, 10 were carotid artery stroke, 5 were vertebrobasilar territory stroke cases. The neurological status of the patients were graded according to the Glascow Coma Scale and National Institutes of Heart Stroke Scale. All patients underwent a CT examination on admission. In addition, 4 patients had diffusion-weighted and one patient had a perfusion MR examination. Patients of carotid territory stroke were treated within 6 hours from the stroke onset. There was no time limitation for the basilar artery territory. The Rankin Scale (RS) was used as outcome measures. RESULTS: Two of the 10 patients with carotid artery stroke had carotid territory occlusions, 8 had middle cerebral artery main trunk occlusions. Four patients had symptomatic hemorrhage; of these, 3 died within 24 hours. At the third month 4 patients had a good outcome. Of 5 patients with basilar artery stroke, 4 had basilar artery occlusions. In one patient, the basilar artery was open but the flow of the contrast material was very slow. Two patients with unsuccessful recanalization due to underlying high grade atherosclerotic stenosis and one patient with successful recanalization died. At the third month, the other patient with succesful recanalization had a poor outcome (RS 4). The patient with slow basilar artery flow developed from RS 5 to RS 1 and was discharged without any neurological deficit. CONCLUSION: In acute ischemic stroke, local IA thrombolysis is a safe and feasible treatment when the right patient is selected. Hemorrhage does not exceed that which occurs in the natural history of the disease and with other treatment methods.
Intraarterial thrombolysis in the treatment of acute ischemic stroke: Technical and clinical results
Keywords: Klinik Nöroloji; Genel ve Dahili Tıp; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Nörolojik Bilimler; Göz Hastalıkları; Periferik Damar Hastalıkları; Radyoloji, Nükleer Tıp, Tıbbi Görüntüleme