KOAH’da öksürme semptomuna yönelik ev tabanlı solunum fizyoterapisinin solunum değişkenleri, yaşam kalitesi ve depresyon üzerine etkisinin değerlendirilmesi - Günay, Eda (My University, 2019)
KOAH’da Öksürme Semptomuna Yönelik Ev Tabanlı Solunum Fizyoterapisinin Solunum Değişkenleri, Yaşam kalitesi ve Depresyon Üzerine Etkisinin DeğerlendirilmesiÖğrencinin Adı: Eda GünayDanışmanı: Prof. Dr. S. Ufuk YURDALANAnabilim Dalı: Kardiyopulmoner Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim DalıÖZETAmaç: Çalışmamızda KOAH’da öksürme semptomuna yönelik ev tabanlı solunum fizyoterapisinin solunum değişkenleri, yaşam kalitesi ve depresyon üzerine etkisini araştırmak hedeflendi.Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 40-80 yaş arasında olan 33 KOAH tanılı 14 kadın, 19 erkek olgu alındı. Olgularımızın solunum fonksiyon testi (SFT), 6 dakika yürüme testi ve oksijen saturasyon değerleri kaydedildi. Leicester Öksürük Anketi (LCQ), Modifiye Edilmiş Sağlık Araştırmaları Konseyi (mMRC) Dispne Skalası, Beck Depresyon Anketi (BDI), Kısa Form-36 (SF-36) Türkçe Formu, KOAH Değerlendirme Testi (CAT) değerlendirmelerinden sonra ilk seansı klinik fizyoterapist tarafından hastanede uygulanmak üzere, diğer 6 seansı ev formunda programlanıp 7 gün (1+6) solunum fizyoterapisi verildi. Hastalar program sonu tekrar değerlendirildi.Bulgular: Çalışmamızda tedavi öncesi ve sonrası solunum fonksiyon testi değerleri, 6 dakika yürüme testi (DYT), saturasyon (SpO2) değerleri, LeicesterÖksürük Anketi (LCQ),Beck Depresyon Anketi (BDI), KOAH DeğerlendirmeTesti (CAT) veKısa Form-36 (SF-36) testine ait değerler arasında istatistikselolarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0,05).Sonuçlar: KOAH’lı hastalarımızda hafif depresyon ve orta depresyon derecelerinin tedavi sonrası değerlerinde azalma olması kısa süreli yapılandırılmış solunum fizyoterapisinin bile olumlu yönde etki ettiğini gösterdi.

The Evaluation of the Influence of Home Based Respiratory Physiotherapy on Respiratory Variables, Quality of Life and Depression for Coughing Symptoms in COPDStudent’s name: Eda GünayAdvisor: Prof. Dr. S. Ufuk YURDALANDepartment: Cardiopulmonary Physiotherapy and RehabilitationABSTRACTAim: This study aimed to investigate the influence of home based respiratory physiotherapy on respiratory variables, quality of life and depression for coughing symptoms in Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD).Methodology: A total of 33 patients, 14 females and 19 males aged between 40 and 80 diagnosed with COPD, participated the study. Pulmonary function tests (PFT), 6 minute walk tests and oxygen saturation values of the participants were recorded. After the evaluations of Leicester Cough Questionnaire (LCQ), Modified Medical Research Council (mMRC) Dyspnea Scale, Beck's Depression Inventory (BDI), Short Form-36 (SF-36) Turkish Form, COPD Assessment Test (CAT), the participants were applied the first of respiratory physiotherapy by a physiotherapist in the hospital, and they were given the other 6 sessions which were programmed in the form of home program, a 7 days (1 + 6) at home.Findings: The study revealed no statistically significant difference (p>0,05) between the values concerning pre- and post-treatment pulmonary function test values, 6-minute walk tests (MWT), saturation (SpO2) values, Leicester Cough Questionnaire (LCQ), Beck Depression Questionnaire (BDI), COPD Assessment Test (CAT) and Short Form-36 (SF-36).Results: The decrease in the values of mild and moderate depression in our COPD patients after treatment showed that even a short term structured respiratory physiotherapy has positive effects on patients struggles with depression.
Keywords: cough; depression; depresyon; Health; KOAH; öksürük; quality of life; respiratory physiotherapy; Sağlık; solunum fizyoterapisi; yaşam kalitesi COPD