Uluslararası mesleki uygulama çerçevesi doğrultusunda hile soruşturması ; bir bankada hile vaka çalışması - Özdoğan, Bünyamin (My University, 2019)
Tarihçilerin inanışlarına göre kökeni denetim kavramı M.Ö.4000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Hile denetimi kurumlardaki hile eylemlerini tespit etmeye yöneliktir. En genel anlamıyla kişisel çıkar sağlamak amacıyla aldatmaca kullanılarak yapılan her türlü bilgi toplama faaliyeti olarak tanımlanan hilenin üç bileşeni bulunmaktadır. Bunlar; Baskı, Fırsat ve Haklı Gösterme unsurlarıdır. Hile eylemleri üç ana grubu ayrılır; Finansal Tablo Hileleri, Varlıkların Kötüye Kullanılması ve Yolsuzluk.Sözü edilen yıkıcı zararın önüne geçebilmek için kurumlar, hile denetimine son yıllarda artan bir önem atfetmektedirler. Bu tez çalışmasında, hile nedir, hile nasıl önlenir, hile nasıl tespit edilir ve hile soruşturması nasıl gerçekleştirilir sorularına cevap aranacaktır. Çalışmanın son bölümünde ise bir bankada gerçekleştirilmiş hile soruşturmasına ilişkin vaka çalışmasına yer verilecektir.

According to the beliefs of historians, the concept of origin audit dates back to 4000 BC. Fraud audit is aimed at identifying fraud actions in organizations. In the most general sense, there are three components of fraud; which is defined as any kind of information gathering activity using scam to provide personal benefit. These are; Pressure, Opportunity and Rationalization. Fraud actions are divided into three main groups; Financial Statement Fraud, Asset Misappropriation, and Corruption.In order to prevent these destructive damages, organizations have attached increasing importance to fraud auditing in recent years. In this thesis, the answers to the questions of what is fraud, how to prevent fraud, how to detect fraud and how to conduct fraud investigation will be sought. In the last part of the thesis, a case study on fraud investigation conducted in a bank will be given.
Keywords: Audit; Business; Denetim; Fraud; Hile; Internal Audit; IPPF; İç Denetim; İşletme; Kontrol; Standards; UİDS; UMUÇ Control