Ampakinler: Seçici AMPA reseptör modülatörlerinin olası faydaları - Gümrü, Salih; Arıcıoğlu, Feyza (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2012)
Glutamaterjik sistemin nöropsikiyatrik hastalıkların patofizyoloji ve tedavisindeki rolleri üzerine yapılan çalışmalara olan ilgi son yıllarda artmıştır. Eksitatör sinaptik iletimin ana mediyatörü olması sebebiyle, glutamatın beyin üzerindeki etkileri önemlidir. Glutamaterjik sistem, beyindeki iyonotropik ve metabotropik reseptörleri üzerinden gösterdiği geniş bir etki skalasına sahiptir. İyonotropik glutamat reseptörlerinden ?-amino-3-hidroksi-5-metil-4-izoksazolpropiyonik asit (AMPA) tipi reseptörler glutamaterjik sistemin oluşturduğu aktivasyonda rol oynar. Ampakinler, yapısal olarak farklı, AMPA reseptörlere selektif pozitif modülatör etkisi olan, küçük moleküllerden oluşan bir gruptur. Kortikal ağlar arasındaki iletişimi sağlayarak öğrenme ve bellek üzerinde pozitif etki sağladıkları halde, BDNF (beyin kaynaklı nörotrofik faktör) gibi nörotrofik faktörlerini regüle etmeleri terapötik potansiyelleri hakkında fikir vermektedir. Duygudurum bozuklukları ve nörodejeneratif hastalıkların hayvan modellerinde umutlandırıcı sonuçlar veren birçok ampakin molekülünün klinik çalışmaları sürmektedir.
Keywords: Glutamaterjik sistem, AMPA reseptörleri, ampakinler, BDNF