Biga Çayı Havzası’nda tarım, sanayi, eğitim ilişkisi - Sezgin, Ahmet (My University, 2005)
Araştırma sahamızı oluşturan Biga Çayı Havzası, Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü'nde Çanakkale ili sınırları içerisinde yer alan Biga ve Çan ilçelerini kapsamaktadır. Biga Çayı Havzası, doğu-batı yönünde 45 km. genişliğinde, kuzey-güney yönünde ise 74 km uzunluğunda olup toplam 2218 km2'lik bir yüzölçüme sahiptir. Araştırma sahamızın kuzeyinde Marmara Denizi, doğusunda Balıkesir ilinin Gönen ilçesi, güneydoğusunda Yenice, güneyinde Kaz Dağları ile Bayramiç, batısında da Çanakkale Merkez ve Lapseki ilçeleri bulunmaktadır (Şekil 1). Bölgede yükselti kuzeyden güneye doğru gidildikçe artmaktadır. Bu nedenle bölgenin en yüksek kesimleri güneyde bulunmaktadır. Bu bölümde en yüksek yeri Kocakatran Dağı oluşturmaktadır. Araştırma sahası içerisinde genel olarak Akdeniz İklimi görülmekle birlikte, kuzeyde Marmara Denizi kıyılarında Marmara Geçiş İklimi, güneyde iç kısımlarda ise Karasal İklim daha çok hissedilmektedir. Yıllık ortalama sıcaklık 14 oC civarındadır. Yaz ayları nispeten kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçen yörede yıllık yağış miktarı ortalama 750 mm. civarındadır. Etkili olan hakim rüzgar yönü ise kuzeydoğudan esen poyrazdır. Havzadaki en büyük akarsu Biga Çayı'dır. Bu çaya birleşen Kocabaş, Koca Çay ve Koca Dere adında üç tane kolu vardır. Ayrıca Ece ve Hoyrat adında iki tane doğal gölü ve 10 adet de baraj gölü bulunmaktadır. Doğal bitki örtüsünü kıyıya yakın yerlerde makiler, içeriye doğru ise geniş ve iğne yapraklı türler arasında geçiş yapan bitki toplulukları oluşturmaktadır. Biga Çayı Havzası'nda temel ekonomik geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Özellikle tarımsal faaliyetler yörede yoğun olarak yapılmaktadır. Hayvancılık faaliyetleri tarımdan sonra ikinci sırada gelmekte ve çoğu yerde tarımsal faaliyetlerle birlikte yürütülmektedir. Sanayi çok fazla gelişmemiş olmakla birlikte hızla gelişme göstermektedir. Bölgede özellikle tarıma dayalı sanayi kolları ve seramik sanayi, gelişme gösteren sektörlerdir.

The Basin of the Biga Brook which is the area of our research is in the south of South Marmara Region, in Çanakkale and it consists of the counties Biga and Çan. The Basin of the Biga Brook is 45 km from west to east and 74 km from north to south and it is totally an area of 2218 km2 .The Marmara Sea is in the north, the county of Balıkesir, Gönen is in the west, Yenice is in the south-east, The Mountain Kaz and Bayramiç are in the south and the center of Çanakkale and Lapseki are in the west of our research area (Drawing 1). The height rises up gradually in the area. Therefore the heightest parts of the area is in the south. The highest place of the area here is the Mountain Kocakatran. In the research area there is usually the climate of Mediterranean but on the coast of North Marmara there is the Climate of Marmara, in the interior south there is the Territorial Climate. The yearly average heat is 14 oC. In the area the summer is relatively arid, the winter is mild and rainy. The yearly average rainfall is 750 mm. The effective wind in the area is North-east wind. The biggest stream of the basin is The Biga Brook. It has three branches, Kocabaş, Koca Dere and Koca Çay, which join together. It has two natural lakes called Ece and Hoyrat and ten barrage lakes. It's natural plant covering consists of undergrowth on the coast side and the plants with thorn in the interior parts. The basic economical income source is based on agriculture and cattle-breeding. The agricultural activities are done intensively. Cattle-breeding comes secondly after and with agricultural activities. The industry hasn't developed yet but it is improving progressively. In the region agricultural industry and the industry of ceramic are developing increasingly.
Keywords: Biga Çayı Havzası (Çanakkale)