Yaşlılık döneminde temel problemler ve dini başaçıkma - Şentepe, Ayşe (My University, 2009)
lılık, Dindarlık, Dini Başaçıkma, Başaçıkma ÖZET YAŞLILIK DÖNEMİNDE TEMEL PROBLEMLER VE DİNİ BAŞAÇIKMA Bu araştırmanın amacı, yaşlılık döneminde cinsiyet, medenî durum, eğitim durumu, gelir durumu, öznel sağlık algısı, yaşanılan problemler gibi sosyo-demografik özellikler dikkate alınarak dindarlık, dini başaçıkma ve başaçıkma arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ampirik olarak tasarlanan bu araştırmanın örneklemini İstanbul Anadolu yakasında yaşayan 115 birey oluşturmuştur. Örneklem grubundan bilgi toplamak amacıyla geliştirilen anket formu dört bölümden oluşmaktadır. Bunlar; katılımcıların demografik değişkenlerini belirlemeye yönelik sorular, Dindarlık Ölçeği, Dini Başaçıkama Ölçeği ve Başaçıkma Ölçeği’dir. Verilerin analizinde SPSS paket kullanılmıştır. Örneklem grubundan elde edilen veriler, t-Test, ANOVA, Pearson Korelasyon Analiz teknikleri ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucuna göre, katılımcıların cinsiyeti, eğitim durumu ve öznel sağlık algıları dindarlık düzeylerinde anlamlı farklılaşmaya yol açmıştır. Ayrıca eğitim durumu, gelir durumu, öznel sağlık algısı ve yaşanılan problemler başaçıkma ve dini başaçıkma tutumlarında anlamlı farklılaşmaya yol açmıştır. Bu araştırma sonunda, dindarlık düzeyi, dini başaçıkma ve başaçıkma tutumları arasında anlamlı pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Religiosity, Religious Coping, Coping

BASIC PROBLEMS OF OLD AGE PERIOD AND RELIGIOUS COPING The purpose of this study is to examine the relationship between religiosity, religious coping and coping in old age period with regard to demographic variables such as gender, marital status, education level, economic status, problems and subjective health. The empirical sample of the study is constituted of 115 subjects who live in Istanbul. Questionnaire is formed of four parts to obtain information from the group of sample. These are the questions which are intended to determine socio-demografic status of subjects, Religiosity Scale, Religious Coping Scale and Coping Scale. SPSS packet software was used for data analysis. Data obtained from the group of sample was analyzed with t-Test, ANOVA, Pearson’s Product Moment Correlation techniques. According to the results of this study, participants’ gender, education level and subjective health cause meaningful changes on religiosity levels. Moreover education level, econimic status, subjective health statistically create significant distiction on religious coping styles and coping styles. At the end of this research, significant relation is found between religiosity levels, religious coping styles and coping styles.
Keywords: Din Psikolojisi; Yaşlılık