Kronik bel ağrılı hastalarda telerehabilitasyon ve konvansiyonel rehabilitasyonun klinik sonuçlara, hasta beklenti, motivasyon ve memnuniyet düzeyine etkisi - Özden, Fatih (My University, 2021)
Amaç: Video egzersiz tabanlı telerehabilitasyonun Kronik Bel Ağrısı (KBA) olan bireylerde ağrı, fonksiyon, yaşam kalitesi, kinezyofobi, beklenti, memnuniyet ve motivasyon üzerindeki etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çift kör, iki gruplu çalışmada KBA olan 50 kişi telerehabilitasyon (TR) (n=25) veya konvansiyonel rehabilitasyon (KR) grubuna (n=25) randomize edilerek atandı. TR grubu, Fizyoweb adlı video-egzersiz tabanlı telerehabilitasyon yazılımı ile takip edildi. KR grubuna kâğıt tabanlı egzersiz talimat formu ile aynı ev egzersizleri verildi. Ağrı, fonksiyon, yaşam kalitesi, kinezyofobi başlangıçta ve sekiz haftalık müdahaleden sonra değerlendirildi. İlk değerlendirmede hasta beklentileri, sekizinci haftada hasta memnuniyeti ve motivasyonu sorgulandı. Bulgular: Sekiz haftalık tedaviden sonra, TR grubu ağrı, fonksiyon, yaşam kalitesi, kinezyofobi, memnuniyet ve motivasyonda anlamlı kazanımlar elde etti (p<0.05). Ek olarak, TR grubu, KR grubuna kıyasla tüm parametrelerde daha önemli kazanımlar bildirdi (p<0.05). Sonuç: Video egzersiz tabanlı telerehabilitasyon, KBA’lı hastalarda klinik parametreleri ve rehabilitasyona uyumu olumlu yönde etkilemektedir.

Purpose: To investigate the effect of video exercise-based telerehabilitation on pain, function, quality of life, kinesiophobia, expectation, satisfaction and motivation in individuals with Chronic Low Back Pain (CLBP). Material and Method: In a double-blind, two-armed study, 50 subjects with CLBP were randomly assigned to either the telerehabilitation (TR) (n=25) or conventional rehabilitation (CR) group (n=25). TR group was followed with the video-exercise based telerehabilitation software called Fizyoweb. CR group was given paper-based exercise form. Pain, function, quality of life, kinesiophobia were assessed at baseline and after eight weeks of intervention. Patient expectations were questioned at the first evaluation, and patient satisfaction and motivation at the eighth week. Results: After eight weeks of treatment, the TR group achieved significant improvement in pain, function, quality-of-life, kinesiophobia, satisfaction, and motivation (p<0.05). In addition, the TR group reported more significant gains in all parameters compared with the KR group (p<0.05). Conclusion: Video exercise-based telerehabilitation positively affects clinical parameters and compliance with rehabilitation in patients with CLBP.
Keywords: bel ağrısı; Egzersiz videosu; Fizik tedavi; Health; low back pain; Physical therapy; Rehabilitasyon; Rehabilitation; remote rehabilitation; Sağlık; telehealth; telemedicine; telesağlık; teletıp Exercise video; uzaktan rehabilitasyon