Türkiye’de 1991-2006 yılları arasındaki cari açığın ekonometrik analizi - Altuner, Hüseyin Erdan (My University, 2008)
Bilindiği gibi Türkiye ekonomisinde cari işlemler açığı önemli makroekonomik değişkenlerden bir tanesidir ve bu değişkenin değişim dinamikleri pek çok reel ve mali makroekonomik değişkenleri etkilediği gibi bu değişkenlerden de etkilenmektedir. Bu değişkenlerin başında, döviz kuru, faiz oranı, ülkeye giren kısa vadeli sermaye hareketleri, uluslararası rekabet gücü, ihracat ve ithalatın dinamikleri önemli değişkenler olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye ekonomisi yükselen ekonomiler içerisinde önemli bir konuma sahiptir, ancak ne var ki, büyümek için gereksinim duyduğu sermayeyi, uzun vadeli ve düşük maliyetli bulamamaktadır. Bu yüzden kısa süreli ve yüksek maliyetli olan, sıcak para ile finansmanı seçmek zorunda kalmaktadır. Ancak bu finansmanı sürekli tutabilmek için, faiz oranını yüksek tutmak, yerli parayı ise değerli tutmak gerekmektedir. Ne var ki bu durum ise, yüksek faizler sebebiyle, reel sektörün yara almasına ve değerli kur ile de ihracat sektörünün yara almasına yol açmaktadır. Diğer yandan bu şekildeki finansman yöntemi sürekli olarak, kırılgan bir yapıya sahip olan Türkiye ekonomisini en ufak kazanç tehdidi altında yarı yolda bırakması sebebiyle de sürekli mali krizlere yol açma potansiyeline sahiptir. Türkiye Ekonomisinin en önemli sorunlarından birisi cari işlemler açığının sürdürülebilir olup olmadığı problemidir. Bu alışmasında, özellikle 1991 sonrası Türkiye ekonomisinde cari işlemler açığının dinamikleri ve diğer makroekonomik değişkenler arasındaki ilişki zaman serisi teknikleri kullanılarak incelenecektir. Başka bir deyişle iktisadi görüşler temelinde cari açığın ele alınan değişkenleri Türkiye’de ne kadar ve ne şekilde etkilediğini ve bu değişkende meydana gelen şokları açıklayan en önemli değişkenlerin ve yine bu değişkenin ele alınan değerler üzerindeki etkilerini sayısal verilerle incelemektir. Çalışmamız bu değişkenler arsındaki ilişkiyi ortaya koymayı hedeflemektedir

As well as known current deficiency is hte one of the macroeconomical variables in Turkish economy. This macroeconomical variables affect the others and be affected by all other variables.The most important variables from all are;Exchange rate, interest rate, Money imported from foreign markets, international competition dynamics of export and import. The Turkish economy is the one of the developing economy in the world market.But it can not find the capital in long term as less cost. Because of that Turkey has to finds and uses its capital in short term as more cost.To able to do that it has to keep the interest rates and its money value as high as can be. Because of that choice Turkish economy has to suffer many risks and its way. One of the questions in Turkish economy is that the current deficiency will go on or stop. The relation between the dynamics of current deficiency and other macroeconomical variables after 1991 in Turkish economy is analysed using the series technique in this thesis. This thesis aims to appeal the relations between the variables.
Keywords: Cari Hesap; Ekonometri