Sportif rekreasyon etkinlikleri kapsamında kürek sporu yapan bireylerin, motivasyonel kararlılıkları ile sportif zihinsel dayanıklılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Anılır, Murat (My University, 2025)
Sportif rekreasyon etkinlikleri kapsamında kürek sporu yapan bireylerin, motivasyonel kararlılıkları ile sportif zihinsel dayanıklılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi Amaç: Rekreasyonel kürek sporu yapan bireylerin zihinsel dayanıklılık ile motivasyonel kararlılıkları arasındaki ilişkiyi ve demografik faktörlerin etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Nicel, ilişkisel tarama modeliyle betimsel bir çalışma yürütülmüştür. Kişisel Bilgi Formu, Sporda Zihinsel Dayanıklılık Ölçeği (SZDÖ) ve Motivasyonel Kararlılık Ölçeği (MKÖ) kullanılmıştır. Türkiye’deki rekreasyonel kürekçilerden, amaçlı örnekleme ile 492 kişi (227 kadın, 265 erkek) seçilmiştir. Veriler Google Forms ile toplanmış; SPSS 26,0 ve AMOS 24,0 ile analiz edilmiştir. Güç analizi, %95 güven aralığında (p<0,05) 115 örneklemin yeterli olduğunu göstermiştir. Faktör Analizleri, T-Testi, ANOVA, Pearson Korelasyon ve Yapısal Eşitlik Modellemesi uygulanmıştır. Bulgular: Zihinsel dayanıklılık ile motivasyonel kararlılık arasında pozitif, orta düzey korelasyon saptanmıştır (r=0,429, p<0,01). SZDÖ’nün Güven (r=0,486) ve Devamlılık (r=0,502) alt boyutları, MKÖ’nün Mevcut hedefleri takip (r=0,541) ve Uzun vadeli hedefleri takip (r=0,500) alt boyutlarıyla güçlü ilişki göstermiştir; Kontrol alt boyutu zayıf ilişkilidir (r=0,021, p>0,05). Erkekler, SZDÖ genelinde (t(490)=-3,721, p<0,001), Güven ve Kontrol’de daha yüksek puanlar almıştır. Spor deneyimi zihinsel dayanıklılığı (p<0,001) ve motivasyonel kararlılığı (p=0,044) olumlu etkilemiştir. Gelir durumu zihinsel dayanıklılığı etkilemiş (F(4,487)=3,822, p=0,005); yüksek gelir grubu üstün performans göstermiştir. Yaş (p<0,05) ve eğitim durumu, belirli alt boyutlarda etkili olmuştur; lise mezunları Ulaşılamayan hedefleri yinelemede yüksek puan almıştır (p=0,005). Demografik faktörler düzenleyici rol oynamamış (p>0,05), ancak eğitim durumu doğrudan negatif etkiye sahiptir (p=0,022). Sonuç: Zihinsel dayanıklılık ile motivasyonel kararlılık arasında pozitif ilişki doğrulanmıştır. Spor deneyimi, cinsiyet, yaş ve gelir belirli alt boyutları etkilerken, demografik faktörler ilişkiyi düzenlememiştir. Genç ve deneyimsiz sporcular için öz-güven artırıcı, kadınlar için başarısızlık korkusunu azaltan müdahaleler önerilir.

Examining the relationship between motivational persistence and sports mental toughness in ındividuals participating in rowing as a recreational activity Objective: To examine the relationship between mental toughness and motivational persistence in recreational rowers and the effects of demographic factors. Materials and Methods: A descriptive study based on a quantitative, correlational survey model was conducted. The Personal Information Form, Sports Mental Toughness Scale (SMTS), and Motivational Persistence Scale (MKÖ) were used. A purposive sample of 492 recreational rowers (227 female, 265 male) from Türkiye was selected. Data were collected via Google Forms and analyzed using SPSS 26.0 and AMOS 24.0. Power analysis indicated a minimum sample of 115 was sufficient at a 95% confidence level (p<0.05). Exploratory and Confirmatory Factor Analyses, T-tests, ANOVA, Pearson Correlation, and Structural Equation Modeling were applied. Results: A positive, moderate correlation was found between mental toughness and motivational persistence (r=0.429, p<0.01). SMTS’s Confidence (r=0.486) and Constancy (r=0.502) subscales strongly correlated with MKÖ’s Current Goals Pursuit (r=0.541) and Long-Term Goals Pursuit (r=0.500), while Control showed a weak correlation (r=0.021, p>0.05). Males scored higher on SMTS overall (t(490)=-3.721, p<0.001), Confidence, and Control. Sports experience positively influenced mental toughness (p<0.001) and motivational persistence (p=0.044). Income affected mental toughness (F(4,487)=3.822, p=0.005), with higher-income groups outperforming those without income. Age (p<0.05) and education influenced specific subscales; high school graduates scored higher on Recurring Unattainable Goals (p=0.005). Demographic factors showed no moderating effect (p>0.05), but education had a direct negative effect (p=0.022). Conclusion: A positive correlation between mental toughness and motivational persistence was confirmed. Sports experience, gender, age, and income influenced specific subscales, but demographic factors did not moderate the relationship. Interventions enhancing confidence for young, inexperienced rowers and addressing failure fear in females are recommended.
Examining the relationship between motivational persistence and sports mental toughness in ındividuals participating in rowing as a recreational activity
Keywords: Kış sporları; Kürek çekme; mental toughness; motivasyon; motivation; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; recreation; rekreasyon Rowing; Spor; Sports; Winter sports; zihinsel dayanıklılık