Çizgi film karakterleri ve yan ürünlerinin çocuklar üzerindeki etkileri (Winx Club Çizgi Film ve yan ürünleri örneği ) - Güloğlu, Hatice (My University, 2019)
Günümüzde çoğunluğu yabancı yapım olan çizgi filmler, kitle iletişim araçlarıvasıtasıyla çocuklarımızın dünyasına kontrolsüzce girmektedir. En değerli varlıklarımızolan çocuklarımızın çizgi filmler yoluyla, pek çok yönden etki altında kaldığıdüşünülmektedir. Çocukları dolayısıyla da nesilleri; üreten değil, sürekli tüketen birtoplum haline dönüştürmeye çalışan, görsel ve işitsel özellikleriyle çocukları etki altınaalan bu yapımların içerikleri ile ilgili de pek çok soru işareti bulunmaktadır. Din, dil,kültür, aile hayatı vb. gibi pek çok hassas konuda nesillerimizin geleceğini tehdit ettiğidüşünülen çizgi filmlerin, çocuklarımızı ne ölçüde etki altına aldığı ise merakkonusudur.Bu çalışmada pek çok türevi bulunan Winx Club çizgi film ve yan ürünlerininçocuklar üzerindeki etkileri nicel alan araştırması yapılmak suretiyle incelenmiştir.Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın problemi, amacı,yöntemi, evren, örneklem ve sınırlılıkları belirtilmiştir. Yöntem kısmında sorularınmadde analizlerinin ne şekilde yapıldığına ilişkin bilgiler, bilimsel verileredayandırılarak açıklanmıştır. Güvenirlik anlamında, soruların Cronbach Alphakatsayısının oldukça yüksek olduğu görülmüştür. İkinci bölümde çizgi filmin tanımı,Türkiye ve dünyadaki tarihsel gelişimi, Winx Club çizgi filmi ile ilgili lmlerin çocuklar üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırmanın üçüncübölümünde kültür ve kültür aktarımına ilişkin belli başlı konulara değinilmiştir.Araştırmanın dördüncü bölümünde araştırmacı tarafından hazırlanıp, online olarakuygulamaya konulan ve 340 lise öğrencisinin yanıtlarından elde edilen anket verileri;SPSS 22 oluşturulan frekans tablolarından yararlanılarak, betimsel olarakyorumlanmıştır. Araştırmanın beşinci bölümünde ise sonuç ve öneriler kısmında eldeedilen veriler detaylı olarak yorumlanmış ve böylece çalışma tamamlanmıştır.

Nowadays, plenty of cartoon movies, which are made by foreign production,get into our children’s world via mass media without any control. It is thought that ourchildren, who the most valuable assets of us, are influenced by these cartoon movies inmany ways. Also, there are too many questions about the contents of these productions,which influenced children with its audiovisual properties and try to convert children andso next generations to non-productive and continuously consumption community. It isconcerned about these cartoon movies, which is threatening the future of our nextgenerations in many ways like religion, language, culture, family life ..etc., how muchinfluenced our children.In this study, the effects of cartoon movie called Winx Club, which has plentyof derivatives, and its products, on children were examined via quantitative fieldresearch. This research has five chapters. The first chapter covers the goal, method,vproblem, target population, constraint and sample of the research. It is explained howitem analysis of questions done by scientific data, in the method section. In terms ofreliability, the Cronbach Alpha coefficient of the questions was found to be quite high.In the second chapter, the definition of cartoon movie and its historical evolution inTurkey and world, general information about Winx Club cartoon movie and effects ofcartoon movies on children were studied. In the third chapter, some kind of subjectswere mentioned about culture and cultural transfer. In fourth chapter, the data, whichwas obtained from 340 high school student’s answers to the online survey which wasprepared by the researcher, was reviewed as figurative using frequency tables createdwith SPSS 22. In the fifth chapter of research, the data which is obtained in conclusionand recommendations sections, was interpreted detailed and thus this study has beencompleted.
Keywords: Animated films; Cartoon characters; cartoon movie products; child; children; consumption; culture transfer; Çizgi film; Çizgi film karakterleri; Çizgi Film yan ürünleri; Çizgi filmler; Çocuk; Kültür Aktarımı Cartoon movie; Tüketim; Winx Club cartoon movie; Winx Club çizgifilmi