Polikarbonatın yüzey özelliklerinin ışıkla serbestleşebilen sol-jel yöntemiyle iyileştirilmesi - Boztoprak, Yalçın (My University, 2009)
POLİKARBONATIN YÜZEY ÖZELLİKLERİNİN IŞIKLA SERTLEŞEBİLEN SOL-JEL YÖNTEMİYLE İYİLEŞTİRİLMESİ Bu çalışmada herhangi bir bağlama ajanı ilavesine ihtiyaç duymadan organik-inorganik hibrid kaplamalarda faz ayrışımı problemini çözmek için yeni bir bifonksiyonel fotobaşlatıcı tasarımı amaçlanmıştır. Bu amaçla 1- hidroksisiklohekzil fenil-keton (Irgacure 184) ve 3-izosiyanatopropil trimetoksisilan (ICPTMS) arasındaki reaksiyonla yeni bir bifonksiyonel fotobaşlatıcı sentezlenmiştir. Sonrasında iyi dağılmış nano yapılı fazlar elde etmek için ağ formasyonunda ve fotobaşlatma prosesinde başlatıcının özelliklerini araştırmak amacıyla hibrid kaplamalar hazırlanmıştır. Hibrid kaplamalar sertlik, yapışma, aşınma, gerilme gibi çeşitli özellikleri karakterize edilmiştir. Kaplamaların termal ve morfolojik davranışları ayrıca değerlendirilmiştir. Bu yeni fotobaşlatıcı, organik ve inorganik fazlar arasında bağlama ajanı görevi de görmektedir. Yeni bifonksiyonel fotobaşlatıcı ve TEOS ile hazırlanan kaplamalar, polimerik filmlerin sertliğini dolayısıyla aşınma dayanımını arttırmıştır.

IMPROVEMENT OF SURFACE PROPERTIES OF POLYCARBONATE BY LIGHT CURABLE SOL-GEL METHOD The present paper focused on to design a new bifunctional initiator that was expected to solve the phase separation problem in organic–inorganic hybrid coatings without the need to add any coupling agent. To achieve this objective, first a new bifunctional photoinitiator was synthesized by the reaction between 1-hydroxy-cyclohexylphenyl-ketone (Irgacure-184) and 3-isocyanatopropyl trimethoxysilane (ICPTMS). Afterwards, the hybrid coatings were prepared to investigate the capability of the initiator in the photoinitiation process and in organic–inorganic network formation. The hybrid coatings were characterized by the analysis of various properties such as hardness, tape adhesion, abrasion, stress-strain. The thermal and morphological behavior of the coating were also evaluated. This new photoinitiator also acts as a coupling agent for inorganic and organic phases. The presence of the new bifunctional photoinitiator and TEOS, increased the hardness of the polymeric films and also improved the abrasion resistance.
Keywords: Metal Eğitimi; Polikarbonat