Biyofarmasötik sınıflandırma sistemi sınıf II ve biyofarmasötik sınıflandırma sistemi sınıf IV grubundan etkin maddelerin çözünürlüğünün arttırılması için katı dispersiyon sistemlerin geliştirilmesi ve in-vitro değerlendirilmesi - Aldeniz, Emre Erol (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmada katı dispersiyon tekniği kullanılarak, Biyofarmasötik Sınıflandırma Sistemi (BCS) Sınıf II üyesi ve Sınıf IV üyesi etkin maddelerin çözünme hızlarının arttırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: BCS Sınıf II üyesi olarak kandesartan sileksetil, Sınıf IV üyesi olarak sinakalset hidoklorür etkin maddeleri kullanılmıştır. Taşıyıcı olarak Soluplus ve Kopovidon; üretim tekniği olarak püskürterek kurutma ve sıcakta ergiterek kalıpta şekillendirme metotları kullanılmıştır. Hazırlanan katı dispersiyonların karakterizasyon çalışmaları yapılmış, bitmiş ürün formuna getirilerek çözünme hızı analizleri gerçekleştirilmiştir.Sonuçlar: Çalışmalarımız sonunda kandesartan sileksetil ve sinakalset hidroklorür etkin maddelerinin katı dispersiyonları başarıyla geliştirilmiştir. Hızlandırılmış stabilite koşulunda 3.ay sonunda her iki etkin madde için amorf yapıdan kristal yapıya dönüşüm saptanmamıştır.Tartışma: Çalışmalarımızın sonucunda katı dispersiyonların kandesartan sileksetil ve sinakalset hidroklorür gibi çözünürlüğü düşük olan terapötik ajanların çözünürlüklerini arrtırmak için iyi bir seçenek olduğu görülmüştür.

Objective: In this study, it was aimed to increase the dissolution rates of Biopharmaceutical Classification System (BCS) Class II member and Class IV active substances by using solid dispersion technique. Material and Method: Candesartan cilexetil, as the member of BCS Class II and cinacalcet hydrochloride, as the member of BCS Class IV were used. As a carrier polyvinylcaprolactam-polyvinyl acetate-polyethylene glycol graft copolymer (Soluplus) and vinylpyrrolidone-vinyl acetate copolymer (Copovidone); as a production technique, spray drying and hot melt forming process were used. Characterization studies of the prepared solid dispersions were made and the dissolution analyzes were performed with the finished product form.Results: Solid dispersions of candesartan cilexetil and cinacalcet hydrochloride were developed successfully. At the end of 3rd month at accelerated stability condition it was observed that there was no conversion from amorphous to crystalline form for both active ingredients.Discussion: Our studies showed that solid dispersions of candesartan cilexetil and cinacalcet hydrochloride are good options to enhance the solubility of poorly soluble therapeutic agents.
Keywords: amorf; amorph; camsı geçiş sıcaklığı; glass transition temperature; hot melt extrusion; Katı dispersiyon; püskürterek kurutma; sıcakta ergiterek kalıpta şekillendirme Solid dispersion; spray drying