Suç gelirlerinin aklanmasında bankaların rolü - Atlı, Hatice (My University, 2013)
Geliri, Aklama Suçu, Finansal Kurumlar ÖZET SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASINDA BANKALARIN ROLÜ Globalleşen ekonomiler, bilişim teknolojisindeki gelişmeler suç ve suç örgütlerine uluslararası hareket serbestisi sağlamıştır. Günümüzde suç örgütleri uluslararası boyutta organize olarak faaliyet göstermekte ve suç gelirlerini de aynı ölçekte büyütmektedir. Suç geliri ile beslenen suç örgütleri, elde ettikleri gelirin aklanması için ülkeleri ve kurumları farklı yöntemlerle aracı olarak kullanabilmektedir. Suç geliri, ekonomik, sosyal ve siyasi açıdan istikrarsızlığa ve düzensizliğe neden olurken, diğer taraftan terörizm ile bağlantısı dolayısı ile mücadele konusunu daha önemli hale getirmektedir. Aklama suçu ile mücadele için hem yurtiçi, hem de uluslararası yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Bu çalışma ile suç geliri olgusu, aklama suçu ile mücadele için Türkiye ve dünyada yapılan yasal düzenlemeler ile bankaların bu mücadeledeki rolü anlatılmaya çalışılmıştır. Bankaların, suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine ilişkin görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bankaların yükümlülüklerini yerine getirirken, aynı zamanda mesleki dikkat ve basiretle görevlerini icra etmeleri durumunda, suç gelirlerinin aklanması ile elde edilen gelirlerin azaltılması sağlanacaktır. ncome, Laundry crime, financial institutions

ROLE OF BANKS IN THE LAUNDRY OF CRIME INCOMES Globalizing economies and advancements of information technologies provided international freedom of movement to the crime and crime syndicates. Today, crime syndicates act in a globally organized manner and enlarge the scale of crime proportionally. Criminal enterprises , which are fed up by crime incomes, may utilize countries and institutions as mediators by means of several methods to launder obtained revenues. Crime incomes cause economical, social and political instability as well as irregularity. Moreover, due to the fact that crime incomes are related to terrorism, it makes antiterrorism struggles much more significant. There are both international and domestic regulations to fight against laundry crimes. In this paper, crime income facts, legal regulations which are enforced in Turkey as well as whole world for the fight against laundry crimes, and the role of banks in this campaign were tried to be defined and explained. Banks have responsibilities and assignments for the prevention of terrorism financing and laundry of crime incomes. Decline of incomes, which are obtained by laundry of crime revenues, will be provided in the case at which banks fulfill their duties with professional attention and perception.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Kara Paranın Aklanması; Küreselleşme; Örgütlü Suç; Suçlar, Mala karşı; Türkiye