Kendini gerçekleştirme ve dindarlık ilişkisi - Ayten, Ali (My University, 2004)
Bu araştırma, kendini gerçekleştirme ile dindarlık arasındaki ilişki ve etkileşimi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca deneklerin demografik özellikleriyle (alınan eğitim, cinsiyet, yaş, sosyo-ekonomik durum, sosyal çevre vb.) hem kendini gerçekleştirme hem de dindarlık arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Üniversite öğrencilerinden oluşan 239 kişilik bir örneklem grubunda yapılan araştırmada Dindarlık Ölçeği ve Kişisel Yönelim Envanteri kullanılmıştır. Uygulama sonucunda elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılmış ve SPSS paket kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, deneklerin kendini gerçekleştirme düzeyleri ile dindarlık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir. Ancak kendini gerçekleştirme ve dindarlığın bazı alt boyutlarında anlamlı ilişkiler görülmüştür. Kendini gerçekleştirmenin alt boyutları olan Kendini Kabul, Başkalarıyla Yakınlık Kurma, Duygusal Bakımdan Açık Olma ile Dindarlığın bazı alt boyutları arasında anlamlı negatif bir ilişki bulunurken, Zamanı Değerlendirme ve Kendine Saygı alt boyutları ile Bilgi-İbadet ve Tecrübe boyutları arasında anlamlı pozitif ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca deneklerin genelinin kendini gerçekleştirme eğiliminde olduğu, özellikle dindarlığın inanç boyutunda homojen bir yapı oluşturdukları sonucuna ulaşılmıştır. The goal of this study is to determine the relationship and interaction between self-actualization and religiosity. I have also compared relations between demographic features of Subjects, such as education, gender, age, place, social-economic status and so on, and between Self-actualization and Religiosity. In this Research which was applied on 239 university students, Religiosity Scale and Personal Orientation Inventory, POI was used. The data obtained through these measures analyzed by a statistical program, called SPSS. The findings show that there isn't a significant relationship between Self-actualization and Religiosity. But according to findings some relations were observed in lower factors of self-actualization and religiosity. There is a negative relation between self-accepting capacity for intimate contact, feeling reactivity and some lower factors of religiosity. But a positive correlation was found between self-respect and time competence and between ritual dimension and experiential dimension of Religiosity. Moreover findings show that most of subjects incline to self-actualization. And all of the subjects have a homogenetic structure especially regarding the ideological dimension.
Keywords: Din; Felsefe, İslam; İslam Dini