Amfifilik amitriptilin hidroklorür’ün misel oluşumlarının incelenmesi - Özçam, Hasan Tolga (My University, 2015)
Amaç: Bu çalışmanın amacı amfifilik yapıdaki ilaç etken maddesi Amiriptilin hidroklorürün misel oluşumlarının sulu ortamda, metanol, etanol, aseton, dioksan, üre ve sodyum klorür varlığında iletkenlik ölçümleriyle 298 K’de incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: AMT’nin sulu çözeltilerde kritik misel derişiminin (KMD) saptanmasında iletkenlik ölçümleri başarılı bir biçimde kullanıldı. Çözeltilerin AMP derişimine karşı çizilen iletkenlik grafiklerindeki ani değişiklik misel oluşumunun göstergesi olarak alındı. Bulgular: İletkenlik verilerinden misellerin iyonlaşma derecesi (α) ve karşıt iyon bağlanma parametreleri (β) elde edildi. Çeşitli derişimlerdeki katkı maddelerinin AMT’nin sulu çözeltilerdeki misel oluşumlarına etkisi ayrıca çalışıldı. Metanol, etanol, aseton, dioksan ve ürenin ortamda bulunmasının AMT’nin KMD’ini arttırdığı ve misel oluşumunu azalttığı gözlendi. Sonuçlar: AMT’nin miselleşmesi belli derişmlerdeki katkı maddeleri varlığında tamamen engellendi. Tuz etkisini incelemek için deneyler AMT ile aynı karşıt iyonu içeren sodium klorür varlığında da gerçekleştirildi. Sodyum klorürün derişimi arttıkça AMT’nin KMD’inin azaldığı bulundu. Anahtar Sözcükler: amitriptiline hidroklorür, yüzey aktif ilaç etken maddeleri, kritik misel derişimi, misel, iletkenlik

A Study on Micelle Formation of Amphipilic Drug Amitriptyline Hydrochloride Objective: The aim of this study is to examine micellization of the amphiphilic drug Amitriptyline Hydrochloride (AMT) in nature in water and the presence of various additives such as methanol, ethanol, acetone; dioxane, urea and sodium chloride have been studied by using conductometric measurements at 298 K. Methods: Conductometric measurements were successfully used in determination of critical micelle concentration (CMC) of AMP in aqueous media. The abrupt change in the plots of the conductivity of the solutions versus the concentration of AMT has been taken as indication of micelle formation. Results: From conductivity data the ionization degree (α) and counterion binding parameter (β) of micelles have been obtained. The effect of various concentrations of additives at various concentrations on micelle formation of AMT in aqueous solutions has been also studied. It was observed that the presence of methanol, ethanol, acetone, dioxane and urea increased the CMC of AMP and diminished the micelle formation. Conclusion: Micellization of AMT totally inhibited when additive concentration reached a certain value. In order to study the effect of added salt the experiments were also carried out in the presence of sodium chloride which has the same counter ion of AMT. It has been found that the CMC of AMT decreased with the increase in concentration of sodium chloride. ptyline hydrochloride, surface active drugs, critical micelle concentration, micelle, conductivity.
Keywords: Eczacılık; Kimya