Sınıf Öğretmenleri Hayat Bilgisi Derslerinde Örnek_x000D_ Olay Yazıyor: Bir Öğretmen Eğitimi Süreci - KABAPINAR, YÜCEL (My University, 2018)
Örnek olay incelemesi yöntemi hayat bilgisi derslerinde kullanılmakta olan aktiföğrenme yöntemlerinden biridir. Bu yöntemin hayat bilgisi derslerinde niteliklikullanımı önem taşımaktadır. Araştırmanın genel amacı, öğretmenlerin hayat bilgisiderslerinde örnek olay incelemesi yöntemini ne derece etkin kullandıklarını saptamak ve öğretmenlere verilen eğitimin ardından yöntemin sınıf içinde kullanımı sonrasındaki değişimi ortaya koymaktır. Bu genel amaç doğrultusunda bu çalışmadaverilen eğitim öncesi ve sonrasında öğretmenlerin kullandıkları örnek olay metinlerinin niteliğine yönelik görüşlerinin alınması ve kendilerinin oluşturdukları metinlerin incelenmesi amaçlanmıştır. İstanbul ili Anadolu yakasından seçilen sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olan bir özel okul ve sosyo-ekonomik düzeyi düşükolan bir devlet ilkokulunda eğitim veren 7 sınıf öğretmeni çalışma grubunu oluşturmaktadır. Çalışmada veriler 2014-2015 eğitim öğretim yılında toplanmıştır. Çalışmanitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması niteliğini taşımaktadır. Veri toplama araçları olarak açık uçlu anket, görüşme ve doküman inceleme kullanılmıştır.Veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göreöğretmenler genel olarak, verilen eğitimden önce kullandıkları örnek olayların yaşantılara dayalı, düşünsel, empatik ve ahlâkî soru sormaya yönelik olmadığını düşünmektedirler. Verilen eğitim sürecinde ise öğretmenler, örnek olay yazma ve bunları derslerinde kullanma sürecinden mutlu olduklarını ve bu süreci beğendikleriniifade etmişlerdir. Ayrıca yapılan doküman inceleme sonucunda, öğretmenlerin yazdıkları örnek olay metinlerinin özelliklerinin nitelikli örnek olay özelliklerine uyduğu tespit edilmiştir.

The case study method is one of the active learning methods used in_x000D_ Life Studies courses. Using this method effectively in Life Studies_x000D_ courses is crucial. The overall aim of this research is to determine how_x000D_ effectively teachers use the method of case study in their Life Studies_x000D_ courses, to put the change in the use of the method within the classroom following the education given to the teachers out. The purpose_x000D_ of this study is to get the opinions of the teachers about the nature of_x000D_ the sample event texts used before and after the training and to examine the texts they created. These working group have been consist of a_x000D_ private school with a high socio-economic level selected from the Anatolian side of İstanbul and a 7 class teacher who teaches in a state_x000D_ primary school with a low socioeconomic level. Data has been collected in 2014-2015 educational year. The study has been carrying the_x000D_ nature of action research of qualitative research methods. As data collection tools, data were collected using open-ended pre-cue and final_x000D_ perception questionnaire, teacher logs and document review. According to the results of the research, teachers think that the case studies_x000D_ they used prior to the education given are not based on experience,_x000D_ that the events are not thought-provoking, and they are not directed at_x000D_ asking empathic and moral questions. Teachers have expressed that_x000D_ they are happy with the case writing process and using them in their_x000D_ lessons that they like this process in the training process. Also, as a_x000D_ result of the document review, the characteristics of the sample event_x000D_ texts written by the teachers have been determined. Teachers stated_x000D_ that they have improved themselves and the students after the training,_x000D_ and that this training is very useful.
Elementary School Teachers Writing Case Studies In Life Studies Course: A Teacher Training Process