Vergi politikalarının uluslararası doğrudan yabancı sermaye yatırımları üzerindeki etkileri - Uzun, Erkan (My University, 2008)
Dünya ekonomisi, özellikle içinde yaşadığımız son çeyrek yüzyıl içerisinde hızla küreselleşme sürecine girmiştir. Küreselleşme olgusu ile birlikte ülkeler arasındaki ekonomik sınırlar ortadan kalkmaya başlamıştır. Gelişmiş, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler arasında ekonomik işbirliği imkanları hızla ilerlemeye başlamıştır. Bu ekonomik işbirliğinin başında ülkeler arasında yapılan doğrudan yatırımlar gelmektedir. Doğrudan yapılan yatırımlar gittiği ülkede ekonomik ve sosyal etkiler yaratmaktadır. Bir ülkenin başka bir ülkeye doğrudan yatırım yapma kararı almasında bir çok etkenler vardır. Bunlardan birisi de yatırım yapılacak olan ülkede uygulanan vergi politikalarıdır. Bu tezin amacıda hem ülkemizde hemde dünyada uygulanan vergi politikalarının, gerçekleştirilen doğrudan yabancı sermaye yatırımları üzerindeki etkileri incelenmiştir.

Especially in the last quarter of the century that we are living, world economy is in the duration of globalization. With the globalization, economic borders between the countries has started to dissapear. Among developed, developing and underdeveloped countries, opportunities of economic collaboration has started to develop. International direct investments is spearheading in this economical collaboration. Direct investments has social and economical effects in the countries having investments. There is various reasons in decision of investment of a country to another country. One of these is a tax policy of a country which will have investent. In this thesis, effects of tax policies of our country and that of the world’s on the foreign capital investments have been investigated.
Keywords: Vergi Politikası; Vergilendirme; Yabancı Sermaye; Yabancı Sermaye Yatırımları