An electromyographical (EMG) evaluation of stomatognathic system muscles of healthy inviduals with different types of occlusion - Şerifoğlu, Tayfun (My University, 2008)
2. ÖZET FARKLI OKLÜZYON TİPİNE SAHİP SAĞLIKLI BİREYLERİN YÜZEYEL KAS AKTİVİTELERİNİN ELEKTROMİYOGRAFİK OLARAK İNCELENMESİ Stomatognatik sistem tüm dişhekimliğinin temelini oluşturan bilim dalıdır. Çiğneme, konuşma ve yutkunmadan sorumlu olan fonksiyonel bir ünittir. En önemli komponentlerinden olan oklüzyon konsepti ve kas yapının protetik, ortodontik ve periodontolojik rehabilitasyonlarda fizyolojik olarak fonksiyona izin verecek şekilde düzenlenebilmesi için çok iyi araştırılıp öğrenilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, sağlıklı bireyler oklüzyon tiplerine göre sınıflandırılıp temporal ve masseter kaslarının EMG aktiviteleri ölçülmüştür. Çalışmanın amacı, sağlıklı bireylerin yüzeyel kas aktivitelerini değerlendirerek stomatognatik sistem komponentlerinde ortaya çıkabilecek herhangi bir patoloji durumunda elde edilen deneyim ve verilerin doğru klinik teşhis ve nihai tedaviye ışık tutabilmesidir. Araştırma gruplarımızı yaş sınırlaması olmaksızın farklı oklüzyon tipinde seçilen toplam 40 sağlıklı bireyler oluşturmuştur. Çalışma gruplarını oluşturacak bireylerin seçiminde oklüzyon kontrolleri yapılmış ve bireyler oklüzyon tiplerine göre 4 gruba ayrılmıştır; anterior grup fonksiyonu, kanin koruyuculu oklüzyon, unilateral balanslı oklüzyon, bilateral balanslı oklüzyon. Çalışma grupları belirlendikten sonra, önce masseter sonra temporal kasa bağlanan tek kullanımlık yüzeyel elektrotlarla bireylerin EMG kayıtları alındı ve değerlendirildi. Bireylere kişisel ve anamnez bilgilerini içerecek bilgilendirme formu verilerek kendi rızaları ile katıldıklarını belirten onayları alındı. Sonuçta, unilateral balanslı oklüzyon tipinde, kapama hareketi esnasında temporal kasın masseter kastan anlamlı olarak daha aktif olduğunun bulunması dışında, diğer parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı bir farkılık bulunmamıştır. Anahtar Sözcükler: EMG, kas aktivitesi, oklüzyon, sağlıklı bireyler, stomatognatik sistem. 1.

Stomathognathic sytem is referred to as one of the basic sciences of dentistry. This functional unit is mainly responsible for chewing, speaking and swallowing. That’s why the two main components such as occlusion concept and musculature must be meticulously examined and fully comprehended in order to provide optimum function after carefully organised prosthetic, orthodontic and periodontologic rehabilitations. The purpose of this study is to get the ability of enlightining the way pursuing a precise diagnosis and treatment of a possible pathology regarding stomatognathic system components with the experience and data gained by evaluating surface muscle activities of healthy individuals. In this study, 40 individuals have been selected without taking care of an age interval. They were fully informed of the nature of the study and agreed to take part. All individuals signed the formal clinical research participation form. First, they have been divided into 4 groups; anterior group function, canine protected occlusion, group function occlusion, bilaterally balanced occlusion. Disposable surface electrodes were placed first to masseter then to temporal muscle and the EMG registrations were taken. The surface muscle activities of the individuals were assessed with an EMG machine. The data were analyzed using Kruskal Wallis and Mann Whitney U test. As a result, in unilateral balanced occlusion type, the temporal muscle activity was found significantly higher in comparison to the masseter muscle activity while performing closing movement. In the other parameters evaluated, no significant difference was found. Key Words: EMG, healthy individuals, muscle activity, occlusion, stomatognathic system.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Diş Hastalıkları; Protetik