Oral health status ın a group of chıldren wıth chronıc kıdney dısease - Mısztalewska, Anıta (My University, 2016)
Kronik böbrek hastalığı (KBH) sıklığı dünya genelinde giderek artmaktadır. Böbrek hastalhastalığı olan hastalarda çeşitli ağız içi belirti ve bulgular görülmektedir. Çoğu vakada bu belirti ve bulgular direkt olarak böbrek kaynaklı olmayıp, hastalığın bir multi-sistem hastalığı olmasından kaynaklanmaktadır. Kronik böbrek hastaları için diş tedavisi malesef halen yüksek bir önceliğe sahip değil gibi gözükmekle beraber, diş problemleri, hastalar böbrek transplantasyonu adayı olduktan sonra yapılan diş muayenesinde ortaya çıkmaktadır. Ağız sağlığı genel olarak diyet, diş fırçalama alışkanlıkları, kommensal mikroorganizmalar, tükrük miktar ve kalitesi gibi faktörlerlerden etkilenirken, kronik böbrek hastalarında sıklıkla altta yatan patoloji ve yapılan tedavilerden etkilenmektedir. Hastalarda görülen bulgular arasında tükrük değişiklikleri, mukoza lezyonları, ağız içi enfeksiyonlar, diş eti hastalıkları, dental anomaliler (sıklıkla hipoplazi) ve kemik lezyonları bildirilenler arasındadır. Çalışmamızın amacı, KBH olan bir grup Türk çocuk hastada ağız sağlığı durumunu ortaya koymaktır. Yöntem olarak bu çalışma, KBH’nin dental ve oral açıdan hastaları nasıl etkilediğini daha iyi anlamak üzere dizayn edildi. Yaş ve cinsiyet olarak eşit 55 kronik böbrek hastalığı olan diğer yandan 60 sağlıklı çocukta ağız içi bulguları incelendi ve karşılaştırıldı. Çürük sıklığı, debris, tartar, diş eti hastalıkları ve hipoplazi özel indeksler aracılığı ile araştırılıp, Ağız Sağlığı Durumu ortaya kondu. Tüm hastalarıın genel tıbbi ve diş hastalıkları özgeçmişleri not edildi. Kronik böbrek hastalarında çürük,kontrol grubuna göre daha az sıklıkla görülürken; tartar, diş eti hastalıkları ve hipoplazi KBH’de daha sık görülmektedir. KBH popülasyonu, oral ve dental patoloji gelişimi açısından genel popülasyona göre daha yüksek risk altındadır. ORAL HEALTH STATUS IN A GROUP OF CHILDREN WITH CHRONIC KIDNEY DISEASE SAMMARY: The frequency of chronic kidney disease (CKD) continues to grow globally. CKD patients have many oral signs and symptoms. In most cases those changes are presenting with features of multi-system disorder involving the kidneys. Unfortunately the dental treatment still may seems a low priority for patients with CKD and most of the time the problems only come to light when individuals undergo work up for renal transplant. In general, various aspects like diet, oral habits, presence of commensally microorganism, the amount / quality of saliva influence the oral health but in CKD patients it’s mostly affected by the underlying pathology and its treatment. Oral manifestations that have been reported include saliva changes, mucosal lesions, oral infection, gingivitis, dental anomalies (mostly hypoplasia) and bone lesions. The aim of the study was to determine oral health status (OHS) in a group of Turkish children with CKD. The study was design to understand more the oral and dental aspects of CKD in pediatric patients. Oral findings in a group of 55 children suffering from CKD were compared with age and sex matched control group consisting of 60 individuals, free of any disease. We obtained OHS by collecting carious, debris, calculus, gingiva conditions and hypoplasia data by using specific indices. Medical and dental history was obtained for each subject. We found that children with CKD have lower prevalence of caries while the prevalence of calculus, gingivitis and hypoplasia seems to be higher. The CKD populace is at a greater risk of developing oral and dental pathologies than the general population.
Keywords: Kronik böbrek hastalığı; Pediatri