Duygusal özgürlük tekniği ve bilgilendirmenin yenidoğan rutin tanı işlemlerine ilişkin ebeveyn kaygı düzeyine etkisi - Alan, Sümeyra (My University, 2020)
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Duygusal Özgürlük Tekniği uygulamasının ve bilgilendirmenin yenidoğan rutin tanı işlemlerine ilişkin ebeveyn kaygı düzeyine etkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, yenidoğan işitme tarama testi ve topuk kanı örneği alınması için bir devlet hastanesine başvuran 101 anne ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma öntest sontest desenli tesadüfi kontrollü deneysel bir çalışmadır. Duygusal Özgürlük Tekniği, tanı işlemine ilişkin bilgilendirme ve müdahalesiz grup olmak üzere anneler her bir tarama testi için üçer gruba atanmıştır. Araştırmanın verileri Ebeveyn Bilgi Formu, Öznel Rahatsızlık Düzeyi Skalası ve Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği ile toplanmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistikler, Ki-kare, Tekrarlı ölçümler ANOVA, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis testi, Spearman ve Pearson korelasyon katsayısı ile değerlendirilmiştir.Bulgular: Duygusal Özgürlük Tekniği’nin her iki işleme ilişkin kaygıyı da azalttığı, bilgilendirmenin topuk kanı örneği alınmasına ilişkin kaygıyı azalttığı, müdahalesiz gruplarda ise kaygının arttığı saptanmıştır. Sürekli kaygısı daha yüksek olan annelerin işleme ilişkin durumluk kaygıları da daha yüksektir. ÖRDS duruma özgü kaygıyı ölçebilmektedir (p<0,05). Sonuçlar: Sağlık profesyonellerinin yenidoğan rutin tanı işlemlerine ilişkin annelerin kaygısını azaltmak için annelere Duygusal Özgürlük Tekniği uygulaması önerilebilir.

Objective: The aim of this study is to determine the effect of applying Emotional Freedom Technique and providing information about the procedures on parental anxiety level related to newborn routine diagnosis procedures.Material and Method: The study is conducted with 101 mothers who applied to a state hospital for newborn hearing screening test and heel blood sampling. The study is a randomized controlled experimental study with pre-test and post-test design.The mothers are assigned to three groups for each screening test, Emotional Freedom Technique, information about the diagnostic procedure and non-intervention group.The data of the study were collected with Parental Information Form, Subjective Units of Disturbance Scale and State-Trait Anxiety Scale. Data were assessed with descriptive statistics, chi-square, repeated measures ANOVA, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis test, Spearman and Pearson correlation coefficients.Results: It was found that Emotional Freedom Technique reduced anxiety about both procedures, information decreased anxiety about heel blood sampling and anxiety increased in non-intervention groups. The mothers with higher trait anxiety have also higher state anxiety about the procedure. The SUDS can measure state anxiety (p<0,05).Conclusion: It may be suggested that health professionals should apply the Emotional Freedom Technique to reduce the anxiety of mothers related to newborn routine diagnosis procedures.
Keywords: acupuncture points; akupunktur noktaları; Anksiyete; bilgi Anxiety; complementary therapies; Health; Hemşirelik; knowledge; neonatal screening; neonatal tarama; Nursing; Sağlık; tamamlayıcı tedaviler