Changing representations of islamist women novels after 1980s - Muslu, Hazal (My University, 2011)
Bu çalışmada, 1980 sonrası İslami romanlarda Müslüman kadın kimliğinin dönüşümü incelenmektedir. Çalışmanın amacı, 1980 sonrası dönemde bireyselleşen Müslüman kadın kimliğini analiz etmektir. Müslüman kadın imajı, İslami idealleri yaymak ve kamusal alanın seküler yapısını eleştirmek için İslami hareket tarafından her zaman elverişli bulunmuştur. Bu nedenle, 1980’li yıllarda başörtülü kadınların İslami hareketin nesnesi olarak ve kamusal alanda İslami idealleri temsil eden bir nesne olarak görüldüğü belirtilecektir. 28 Şubat (1997) döneminin, İslami aktörlerin seküler sistemle ilişkilerini dönüştürmede ve başörtülü kadınların kendilerini kamusal alandaki başörtüsü tartışmalarında yalnız bırakan İslami erkek aktörler hakkındaki algılarındaki değişimde dönüm noktası olduğu vurgulanacaktır. Müslüman kadın aktörler hayal kırıklıklarının bir sonucu olarak, İslami aktörlerin kolektif kimlik algısını, ataerkil yaklaşımlarını ve erkek egemen yaklaşımlar tarafından kendilerine verilen toplumsal cinsiyet rollerini eleştirmeye başlamışlardır. Hem kamusal alanın seküler yapısını eleştirmişler, hem de özel alandaki kadın-erkek ilişkilerini de eleştirerek modernitenin ve gelenekselliğin de sınırlarını sorgulamışlardır. İslami romanlar, İslami edebiyatın bir alt kategorisi olarak kabul edilecektir. Bundan dolayı, ontolojik alt yapısı olan İslami edebi eserler bu çalışmanın dışında bırakılmıştır. İslami romanların değişen karakteristikleri kendi dönemleriyle paralel olarak analiz edilecektir. İslami algıların değişimini analiz ederken, İslami ilkelere vurgu yapmak yerine, İslami aktörlerin, laiklik, modernizm ve İslami değerler ile ilgili algılarını incelemek daha faydalı bulunmuştur. Bugün de Müslüman kadınlar, seküler bir dil geliştirerek, kamusal alanda tartışmalar için kendilerine bir özne olarak yer açma çabasındadırlar. Kamusal Alan, Kadın, Modernleşme, İslam, Bireyselleşme, Özneleşme Danışman: Doç. Dr. Yüksel TAŞKIN Sayfa: 149

This thesis examines the changing image of the Muslim women in the Islamic novels after the 1980s. The basic purpose of the study is to analyze the individualization process of the Muslim women in the post-1980s. Muslim woman image has always been found convenient for the Islamic movement in order to make the propaganda of the Islamic ideals and also to criticize the secular acceptances of the public sphere. It will be portrayed that in the 1980s veiled women were the object of the Islamic movement and the most important indicative of the Islamic ideals in the public sphere. February 28 (1997) will be stressed as a turning point both for the linkages of the Islamic actors with the secular order and also perceptions of the Muslim women about the Islamic male actors who left them alone in the defense of the veiling issue in the public sphere. As a consequence of the disappointments of the Muslim women, they question the collective identity of the Islamic actors, patriarchal approaches of Muslims and gender roles that were given to them by the male-dominant perceptions. They both question the secular rules of the public sphere and relations between women and men in the private sphere by challenging borders of the modernity and traditionalism. Islamic novels will be defined as a sub-category of the Islamic literature. Hence, the Islamic literary works which have an ontological framework will be excluded from this analysis. The changing characteristics of the Islamic novels will be analyzed in parallel with their period. Islamic actor’s perceptions about the Islamic principles, laicism and modernity become more important to identify the changing nature of the Islamic perception rather than stressing the Islamic principles. Muslim women, whose changing discourse evolved into a more secular one, display an endeavor to find place as a subject for discussions in the public sphere, today. Key Words: Public Sphere, Women, Modernization, Islam, Individualization, Subjectivization Associate Professor Yüksel TAŞKIN Page: 149
Keywords: İslam Dini; Kadın; Modernleşme; Uluslararası İlişkiler