Teknik analizin teorisi Birleştirici bir yaklaşım önerisi ve ilk ampirik testleri - Ülkü, Numan (My University, 2002)
TEKNİK ANALİZ'İN TEORİSİ BİRLEŞTİRİCİ BİR YAKLAŞIM ÖNERİSİ VE İLK AMPİRİK TESTLERİ ÖZET Teknik Analiz'in (TA) akademik algılamasında iki ana sorun, gerçek hayattaki TA uygulamasını iyi temsil etmeyen performans testleri ve TA'in öngörü gücünü açıklayan bilimsel bir genel teorinin eksikliği olarak tespit edilmiştir. Bu iki eksikliğin, literatürde mükerrer olarak dile getirilmiş olmasına rağmen, halen giderilememiş olduğu görülmektedir. Bu çalışmada, geniş kapsamlı bir literatür araştırmasına dayanarak, TA'in öngörü gücünü açıklayıcı genel bir teori oluşturulmuştur. Bu teorinin ürünü olan ve, literatürde ilk kez, birden fazla TA kuralını ve grafikleme frakansını birarada kullanan bir TA sistemi geliştirilmiş; ve teorinin geçerliliğini ölçmek üzere, gerçek zamanlı bir uygulamayla test edilmiştir. Ayrıca, teknik sistemin sinyalleri piyasaya bilgi akışı ile karşılaştırılarak, TA'in öngörü gücünün kaynağı doğrudan araştırılmıştır. Gerçek zamanlı test ve teknik sinyallerin bilgi akışı ile karşılaştırılması metodolojileri akademik literatürde ilk kez uygulanmaktadır. Sonuçlar, oluşturulan teorinin implikasyonlarını kuvvetle desteklemektedir. Bu çalışmayla akademik görüş ile sektör uygulaması arasındaki uyuşmazlığın, TA'in bilimsel bir açıklaması yapılmak suretiyle giderilmesi hedeflenmektedir. Geçmişteki akademik görüşlerin tersine, Teknik Analiz, uninformed ve informed piyasa katılımcıları arasındaki bilgi asimetrilerini azaltma işlevini yerine getirmektedir. THE THEORY OF TECHNICAL ANALYSIS A COHESIVE APPROACH AND ITS PRELIMINARY EMPIRICAL TESTS

Two major gaps in the academic study of Technical Analysis (TA) are performance tests of overmechanized technical rules that do not properly represent industry practice of TA and the lack of a cohesive theory to explain the source of its predictive power. Although these gaps have been mentioned in academic literature years ago and several times, no academic work is observed to satisfactorily fill them. In this dissertation, which aims at closing these two gaps, a descriptive theory to explain TA is formulated, based on the synthesis of a wide literature review. Then, a technical trading system, derived from this theory, is tested in a real-time trading experiment to assess the validity of the theory. For the first time in the literature, multiple technical rules and multiple charting frequencies are combined. Moreover, returns to our technical strategy is matched with the history of information flows to gain insight into the source of its profitability. This, along with the real-time test methodology, is a first in the literature. Results provide strong support for the theory's implications. Overall, the study seems to close the gap between academics and practice by providing a scientific understanding of TA. In contrast to some earlier academic views, TA is a technique that informs, with some delay and noise, the uninformed, who has otherwise no opportunity to acquire more than stale fundamental information.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi