Gebze halkının sağlık hizmetlerini kullanımı ve sağlık kuruluşlarını tercih etme nedenlerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Kocaeli ili Gebze ilçesinde halkın sağlık hizmetlerini kullanımı ve sağlık kuruluşlarını tercih etme nedenlerini belirlemek amacıyla planlanan bu araştırma kesitsel bir araştırma olup Mart 2002 - Mayıs 2003 tarihleri arasında rasgele örnekleme yöntemi ile seçilen 800 haneden görüşülen 760 haneye ait bilgilerle gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacılar tarafından düzenlenen anket formu aracılığıyla hane halkı başkanı, eşi veya cevap verebilecek bir yakını ile yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Görüşülen 760 haneye ait bilgiler hane özellikleri, demografik, sosyal ve ekonomik özellikler, hane halkının hastalıklar ile ilgili durumları, hane halkının sağlık kurum tercihleri ile ilgili durumları, sağlık hizmet ihtiyacı ile ödeme durumları arasındaki ilişki ve sağlık kuruluşları tercih nedenleri ana başlıkları altında değerlendirilmiştir. Değerlendirilmeler sonucunda araştırmaya katılanlar arasında birinci basamak sağlık hizmetinde sağlık ocağı kullanımı yerine SSK ve Devlet hastanelerinin kullanıldığı, sağlık ocağı kullanımının diğer bölgelere oranla daha az olduğu, özel sağlık kuruluşu tercihlerinin yüksek olduğu, sağlık kurumunda iyi hizmet verilmesi ve hastaya iyi davranılıyor olmasının sağlık kuruluşu tercihinde birinci neden olduğu, acil durumda ilk başvurulan kurumun sosyal güvenceye göre değiştiği görülmektedir.

This cross-sectional study was planned to investigate utilization of health services, and reasons for preferring health institutions of people living in Gebze district of Kocaeli. It was carried out between March 2002 and May 2003. Eight hundred families were selected randomly, but 760 answered to the questionnaire prepared by the researchers. Questions were asked to the leader of family, spouse, or a relative who could answer. Demographic, social, and economic characteristics, and health care needs of households were evaluated. Preferred health institutions, the reasons for preferring them, and the relationship between health care needs and ability to pay were also evaluated. It was found that SSK and state hospitals, instead of health centers, were used for primary health care. The level of utilization of health centers was lower than other districts. The preference of private health institutions was high. The first reason for preferring health institutions were good service and good behavior to the patient. The first institution to be applied in the case of emergency, varied with health insurance.
Utilization of health services and reasons for preferring health institutions by people living in Gebze: A survey
Keywords: Acil Tıp; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Tıbbi İnformatik; Temel Sağlık Hizmetleri; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri