Bakım Planlamalı Uçuş Atama Modeli ve Bir Uygulama - TUZKAYA, GÜLFEM (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı, hava yolları endüstrisinin karmaşık problemlerinden biri olan bakım rotalama problemine yeni bir çözüm önerisi getirmektir.Çalışma kapsamında öncelikle, hava yolları endüstrisi operasyonlarının temel uygulama ve problemleri, bu uygulamaların literatürdekiyeri temel düzeyde ele alınmıştır. Hava yolları endüstrisi literatürü “Filo Atama, Uçak Rotalama, Bakım Rotalama ve MürettabatÇizelgeleme” başlıkları altında incelenmiştir. Önerilen, bakım planlamalı uçuş atama modeli, gerçek uçuş verileri ve tasarlanan uçuş filosuiçin uygulanmış ve bir uçuş programı oluşturulmuştur. Model iki amaç fonksiyonuna sahiptir. Birinci amaç fonksiyonu, kullanılmayan kalanyasal zamanı minimize etmeye çalışırken, ikinci amaç fonksiyonu kullanılmamış uçak kapasitesini minimize etmeye çalışır. İki amaçlımodel öncelikli hedef programlama ile çözülmüştür.

As the main concentration of this study, maintenance routing is one of the most complicated problems of airline industry. In this study, airline industry operations’ main applications and subjects are basically summarized and a literature review is briefly presented. Study is conducted under headings of; “Fleet Assignment, Aircraft Routing, Maintenance Routing and Crew Scheduling”. A problem consist of real time flight data and a small size fleet is generated and the proposed model is solved to create a route with maintenance consideration. Model which solves the problem has two objective functions. While first objective function tries to minimize remaining legal flight hours of the aircrafts second objective function tries to maximize the capacity utilization of an aircraft according to the demand for the covered flight. The model is solved by using preemptive goal programming.
Flight Planning with Maintenance Consideration and an Application
Keywords: Mühendislik, Hava ve Uzay