Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının Türkiye’de ekonomik büyümeye etkisi-Çin ve Tayland ile karşılaştırılmalı analizi - Keskin, Huzur (My University, 2006)
Dorudan yabancı sermaye yatırımları günümüzde her sektör tarafından ilgi ile takip edilen bir konu olup, ülkeler kendi ekonomilerine yabancı sermayeyi çekmek için adeta yarı halindedirler. Bu çalımada dorudan yabancı sermaye yatırımlarının Türkiye’de ekonomik büyümeye etkisi, Çin ve Tayland ile karılatırmalı analizi yapılarak ortaya konulmutur. Burada amaç, dorudan yabancı sermaye yatırımları olgusunun yeniden tanımlanması, Çin, Tayland ve Türkiye’nin ekonometrik model yardımı ile karılatırılarak ekonomik büyümede yabancı sermayenin etkisinin saptanması ve Türkiye’de imdiye kadar gerçekleen dorudan yabancı sermaye yatırımlarının sorgulanarak, yapılması gerekenlerin belirlenmesidir. Yapılan karılatırma neticesinde, Türkiye’de ekonomik büyüme ile dorudan yabancı sermaye arasındaki dorudan korelasyonun bulunmasına karın istatistiksel açıdan anlamlı olmaması, gelen fiili dorudan yabancı sermayenin miktar olarak az olmasından kaynaklanmaktadır. Çin ve Tayland’ın ekonomik büyümeleri ile dorudan yabancı sermaye yatırımları arasında korelasyon mevcut ve istatistiksel açıdan da anlamlıdır. Bunun nedenlerinden en önemlisi Çin ve Tayland ekonomisinin yeni yatırımlarla büyümesinde yabancı sermayenin payının çok yüksek olması ve ülkeye giren fiili yabancı sermayenin katma deeri yüksek sektörlere kaydırılabilmi olmasından kaynaklandıı belirlenmitir. ncelenen bütün ülkeler ve Türkiye için, sermaye birikimi ve ekonomik büyüme ile negatif korelasyona sahip “sıcak para–portföy yatırımları” ülkemiz sermaye piyasaları içindeki rolü yeniden deerlendirilmesi gereklilii ve bunun yerine dorudan yabancı sermaye yatırımlarına yönelik çalımalara hız verilmesi zorunluluu ortaya çıkmıtır. Dorudan yabancı sermaye yatırımlarının esas olarak yeni yatırım ve özellikle reel sektör kesiminde yapılan yatırımların ekonomik büyümeye olan etkisi rasyonel ve anlamlı olarak saptanmı olup, yabancı sermaye politikalarının, finans sektörü bata olmak üzere, buna uygun olarak yönlendirilmesi gerei tespit edilmitir.

The issue of direct foreign capital investments is one followed closely by all sectors since all countries are in constant competition to attract foreign investors to their economy. In this paper, the effect of direct foreign capital investments on the economic growth in Turkey has been analyzed in relation to those in China and Thailand. The purpose here is to redefine the concept of direct foreign capital investment, and to determine the necessary steps to be taken by means of identifying the impact of these investments on economic growth via a comparison of the econometric models in China, Thailand and Turkey and the examination of the direct foreign capital investments made in Turkey to this date. The results obtained indicate a direct correlation between the economic growth in Turkey and direct foreign capital; however, the fact that this correlation is not a statistically significant one can be attributed to the investments being relatively small in amount. There exists a statistically significant correlation between the economic growth and direct foreign capital investments in China and Thailand. The most important reason for this is that foreign capital plays a prominent role in the growth of the Chinese and Thai economies, especially since these countries have been able to direct the actual foreign capital influx towards the sectors with high added value. Based on the results of this paper, it is deemed necessary that the position held by hot money-portfolio investments in the capital markets in our country be reevaluated, and impetus be given to efforts pertaining to direct foreign capital investments. The effect of these investments, most notably new investments and investments made in real sectors, on economic growth has been found to be rational and significant, which implies that foreign capital policies especially in the finance sector should be redirected accordingly.
Keywords: Ekonomik Büyüme_Türkiye; Türkiye_Yabancı Sermaye Yatırımları_Tayland