Bilgisayarlı freze tekniği ile üretilen zirkonyum esaslı üç üyeli mandibuler posterior köprülerin fiziksel ve mekanik özelliklerinin in vitro olarak incelenmesi - Sertan, Yılmaz (My University, 2005)
Kişilerin artan estetik ihtiyaçları ile birlikte arka grup dişlerde de tam porselen restorasyonların kullanımı gündeme gelmiştir. Uzun seneler başarıları tam olarak kanıtlanmış restoratif tekniklere alternatif olarak her gün yeni teknikler geliştirilmektedir. Materyalin kuvvetlendirilmesi amacıyla porselenin yapısı da zamanla değişikliğe uğramakta ve daha kuvvetli porselen materyalleri geliştirilmektedir. Zirkonyum’un gren çapının düşük olması ve yüksek gerilme direnci olması neticesinde dişhekimliğinde porselen materyalinin içerisinde kullanılmaya başlanmıştır. Cercon tam porselen sistemi zirkonyum ile güçlendirilmiş bir porselen sistemidir. Araştırmamızın amacı Cercon tam porselen sistemi ile hazırlanmış 3 üyeli posterior restorasyonların baskı kuvvetlerine karşı dayanıklılıkları in vitro olarak değerlendirilmesidir. Araştırmamız için 32 adet üç üyeli posterior Cercon (DeguDent GmbH, Almanya) köprü restorasyonu hazırlandı. Çekilmiş insan dişleri aksları birbirine paralel olacak şekilde ve gövde genişlikleri 7 mm’de standardize edilerek akrilik bloklara gömülerek modeller elde edildi. Diş preparasyonları bitim çapı 1,2 mm chamfer frez ile basamaklı olarak hazırlandı. Restorasyonların yarısı (16 tane) cam iyonomer siman (Vivaglass CEM PL, Ivoclar Vivadent, Liechtenstein) ile diğer yarısı rezin siman (Panavia F, Kuraray, Japonya) ile simante edildi. Örnekler; 36 saat süreyle oda sıcaklığında distile su içinde saklandıktan sonra örnekler ısıl çevirim işlemine 5±1 ºC - 55±1 ºC (Nüve BM 302 Waterbath, Ankara) tabi tutuldu. Bağlantının baskı kuvvetlerine karşı direnci yaklaşma hızı 1 mm/ dak. olan test cihazında test edildi. Yüklemeler sonucunda tüm restorasyonlar yüksek kırık dayanıklılıkları sergilediler. Cam iyonomer siman ile simante edilen restorasyonlar rezin siman ile simante edilen restorasyonlara nazaran istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla baskı dayanıklılığı sergilediler.
Keywords: Diş Hekimliği; Posterior köprü; Protetik Diş Tedavisi