İdare hukuku açısından orman alanlarından yararlanmanın hukuki rejimi - Sümer, Nuray (My University, 2022)
Ormanların, karmaşık toplumsal ve ekolojik sistem olması ile Türkiye’de tarihsel arka planı ışığında milli servet olarak ekonomik kalkınmada oynadığı rol paradoksaldır: bu karşıtlık, orman alanlarının kendi ürettiği kamu yararlarının yine kendi içerisinde yarışmasından kaynaklanmaktadır. Yarışma ise, tahsise uygun olmayan yararlanma biçimlerinde çatışmaya dönüşebilmektedir: zira ormanlar, yenilenebilir; fakat aynı zamanda tüketilebilir tabii servet ve kaynaklardandır. Bu alanlardan yararlanma, bu alanların tahribatı sonucunu doğurabilir. Halbuki ormanlar halkın ve gelecek kuşakların malıdır. Aynı zamanda, bu alanların korunması ve geliştirilmesi iklim krizi ile mücadelede önerilen iki kesin çözüm yolundan biridir. Bu çalışma, ormanlardan yararlanma rejiminin kısa vadeci finansal politikalar ile belirlenmemesi ve sürdürülebilir orman yönetim politikaları ile sistematik bir çerçevede ele alınması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu karşıtlığı dengeleyen müstakil ilkeler ışığında ormanlardan koruma kullanım dengesi sağlanarak yararlanmanın hukuki rejimi idare hukuku açısından belirlenmeye çalışılmıştır.

Forests are complex social and ecological systems and contribute to the economic development as a national treasure. Under Turkey’s historical background, this has been paradoxical which arises from the competition of the public interests produced by forests within themselves. This meet may turn into a conflict in non-forest uses because forest is renewable, but exhaustible natural resources. The use of these areas may result in deforestation and forest degradation. On the other hand, forests are public trust property. Tree planting and increasing the amount of forest is one of the two absolute solutions to tackle the climate crisis. This study states from a holistic approach that forest and land use policy should not be determined through short term fiscal policies; the long-term forest ecosystems management should be applied. In the light of the distinctive principles of forest land use, this study explores the sustainable forest land use policies from the administrative law perspective.
Keywords: easement; forest; forest land use; irtifak; izin; Kamu hukuku; licence; non-forest uses; orman; özel istisnai yararlanma; Public law; yararlanma