Performans değerlendirmesinin ücret yönetimi ile ilişkisi ve uygulamaya dair bir örnek - Işık, Sevgi (My University, 2006)
Çalışanların etkinliğini ve başarı düzeyini belirlemeye yönelik çalışmaları kapsayan performans değerlendirme faaliyeti, insan kaynakları yönetiminin en önemli fonksiyonlarından birisidir. İşletmeler çalışanların motivasyonunu artırmak amacıyla ücret ile performans arasında sağlıklı bir ilişki kurarak, performansa dayalı ücret sistemini uygulamaya başlamışlarıdır. Böylece bireysel performansta artış sağlayarak organizasyonda da verimlilik artışı hedeflenmiştir. İşletmelerin, rekabet ortamında başarılı olabilmek için nitelikli işgücüne ihtiyaç duymaları sonucunda performans değerlendirme faaliyetlerinin önemi son yıllarda oldukça artmıştır. Konu ile ilgili literatür incelenerek performans değerlendirmesi, ücret yönetimi ve performansa dayalı ücretlendirme konusunda temel yaklaşımlar ve yeni gelişmeler ortaya konulmuştur. Performans değerlendirme sonuçlarının ücret yönetimi ile ilişkisi incelenmiştir Ayrıca performansa dayalı ücret uygulamasında karşılaşılan sorunlar ve yapılan hatalar ele alınmıştır.

The activity of performance evaluation comprising the studies aimed at determinig the activity and level of success of the workers is the most important functions of the management of human sources.Business enterprises have begun to apply the wage system based on performance by establishing healthy relations with wage and performance in order to increase the motivation of workers.So,by providing an increase in individual performance, the productivity increase in organization has been aimed. The importance of the performance evaluation activities has increased in recent years as a result of the need of business enterprises for working power of high quality in order to be successful in rivalry atmosphere. Being examined the literature about the subject,the basic approaches and new developments about the performance evaluation,wage management and wage based on performance have been put forth for consideration. The relation between the the results of performance evaluation and wage management has been examined.Besides;the matters which were faced with wage application based upon performance and mistakes which were made have been dealt with.
Keywords: Performans Değerlendirme; Ücret Yönetimi