Hollywood sinemasına karşı Avrupa film politikaları ve gelişen korumacı tedbirler - Orta, Nermin (Marmara İletişim Dergisi, 2008)
Sinema ilk gelişmelerini Avrupa’da göstermesine karşın yaşanan sosyal, ekonomik ve siyasi çalkantılar sonucunda bu alandaki üstünlüğünü ABD’ye kaptırmıştır. Bu durumu fark eden Avrupa ülkeleri Hollywood’a karşı çeşitli önlemler alma yoluna gitmişler ve ülkeler bazında uygulanan kotalarla Hollywood’un pazarın tekeli olmasını önlemeye çalışmışlardır. Ancak uygulanan tüm kotalara ve yasal düzenlemelere rağmen sonuç alamamışlardır. Günümüzde Hollywood sinemasına karşı Avrupa Birliği çerçevesinde de çeşitli önlemler alınmakta ve Avrupa kültürünün ve yerel özelliklerin perdeye taşınması amaçlanmaktadır. Avrupa Birliği, sadece yasal düzenlemeler yoluyla değil kurulan fonlar ve yapılan festivaller yardımıyla da filmlerin yapım, dağıtım ve gösterimlerine maddi destekler sağlamaktadır.