Trimestırlara Göre Gebelerde Şiddet Yaşama Durumu, Etkileyen Faktörler ve Perinatal Sonuçlar - (:unkn) unknown (My University, 2013)
AMAÇ: Bu çalışma, gebe kadınların trimestırlara göre ve doğumlarından sonra şiddet yaşama durumlarını, şiddeti etkileyen faktörleri ve perinatal sonuçlarını değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. YÖNTEM: Tanımlayıcı olarak yapılan çalışmanın örneğini gebeliği kesinleşmiş ve >=10 hafta olan toplam 59 gebe oluşturmuştur. Gebeler gebelik süresince üç, doğum sonrası iki olmak üzere toplam 5 kez değerlendirilmiştir. BULGULAR: Gebelerin çoğunluğunun 25-29 yaş grubunda yer aldığı ve yarıya yakınının ilk gebeliği olduğu görülmüştür. Mevcut gebeliğinde %50,8'inin şiddetin herhangi bir türüne maruz kaldığı ve en fazla 2. trimestırda olmak üzere çoğunlukla duygusal, sözel şiddet yaşadıkları belirlenmiştir. 3. trimestırda daha belirgin olmak üzere gebelikte fiziksel şiddet yaşama oranı düşük bulunmuştur. Temelde bütün şiddet davranışlarının son trimestırda azaldığı, doğumdan sonra 6. ay'da ise artış gösterdiği belirlenmiştir. Yaşamının herhangi bir döneminde ve önceki gebeliklerinde şiddet yaşayan olguların bu gebeliklerinde, mevcut gebeliğinde şiddet yaşayanların da doğumdan sonraki dönemde şiddete daha fazla maruz kaldıkları saptanmıştır. Perinatal riskler açısından çarpıcı bir özellik saptanmamış ancak, prematür doğumların hepsinin gebeliğinde şiddet yaşayan gebelere ait olduğu bulunmuştur. SONUÇ: Çalışma sonuçlarımıza göre gebelerin en fazla duygusal/sözel şiddet yaşadıkları ve bunun 2. trimestırda artış gösterdiği, şiddet açısından doğum sonu dönemin incelenmesinde yarar olduğu, gebelerin yaşadıkları şiddet düzeyinin perinatal riskleri arttıracak düzeyde olmadığı, ancak prematür doğum açısından ayrıntılı inceleme gerektiği sonucuna varılmıştır.

AIM: This study was carried out to evaluate the status of pregnant women exposed to violence according to the trimesters and the effecting factors and the perinatal results. METHOD. In this descriptive study, the samples were consisted of totally 59 pregnant women who are definitely pregnant and over 10 weeks. The pregnant women were evaluated for total of 5 times as of 3 times during pregnancy and twice at postpartum. RESULTS: It was found that the majority of the pregnant women were the 25-29 age group and half of almost were primigravida. It was determined that during prgnancy %50.8 pregnant women were exposed to any type of violence and the very at the second trimester they experienced mostly emotional and verbal violence. The physical violence was found to be low and minimal at the third trimester. Basically all the violent behavior decreased during last trimester and increased after the 6th month of delivery. It was found that the women experienced violence in any period of her life and previous pregnancy and experiencing violence current pregnancy were exposed to more violence after delivery. It was not found a striking feature in respect to perinatal risks but all the prematüre births were found to be pregnant women expose to violence during pregnancy. CONCLUSION: Pregnant women were experienced mostly emotional and verbal violence and this case increased at the second trimesters, it was useful to study the postpartum period in regard to violence, the violence level was not the level of increasing the perinatal risks but it was concluded to make a detailed study from the point of premature birth.
[Status of Violence in Pregnancy According to the Trimesters, Effecting Factors and Perinatal Results]
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Aile Çalışmaları; Psikoloji; Kadın Araştırmaları