Sonlu farklar yöntemiyle aydınlatma hesabının analizi - Doğan, Hilmi (My University, 2004)
SONLU FARKLAR YÖNTEMİYLE AYDINLATMA HESABININ ANALİZİ Yapılan araştırmalarda gerek ülkemizde gerekse yabancı ülkelerde aydınlatmacılık daima ilgi duyulan bir alan olmuştur. Araştırmalar, aydınlatmanın sadece bir odayı gelişi güzel bir lamba ile aydınlatmak olmadığı, işin içine ne amaçla kullanılacağı, odanın boyutları, ışık kaynağının gücü ve çeşiti ve bunun gibi birçok konunun göz önünde bulundurulması gerektiği anlaşılmıştır. Bu çalışmanın amacıda yukarıda belirttiğimiz özellikleri kullanarak farklı bir hesap yöntemiyle istenilen nesneyi veya yerin aydınlık değerini hesaplayarak doğru bir şekilde aydınlatma hesabı yapmaktır. Bu çalışma 6 bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; konunun giriş ve amacından bahsedilmiştir. İkinci bölümde; aydınlatmacılığın tanımı yapılıp amaçları, çeşitleri ve kaliteli bir aydınlatmanın teminindeki etken parametrelerin açıklanmasına çalışılmıştır. Üçüncü bölümde; aydınlatma ile ilgili kullanılan armatür çeşitleri üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde; aydınlatma hesabı üzerinde durulmuştur. Beşinci bölümde; aydınlatma hesabına uygulanan sonlu farklar yöntemi ile ilgili açıklama ve gerçekleştirilmiş bir uygulama bulunmaktadır. Temmuz 2004Hilmi DOĞAN

ANALYSIS OF ILLUMINATING CALCULATION WITH DIFFERENCE FINITE METHOD Scientific researches performed both abroad and in Turkey always focus on illuminating and its components. Illumination can not be defined not only lightining a room; also the purpose of using light, dimensions of the room, light source are also important factors affecting illumination concept. The aim of this study is to obtain correct illuminating value by different calculation method according to place of object and lightining value. This study has 6 chapters. First chapter includes illuminating concept, classification and theoretical background of illumination. Second chapter defines the illumination, the aims and the types of the illumination and important parameters at illuminating terminology. The general information about illumination and types of illumination sources used for professional places has been explained at third chapter. Classical illumination calculation method has been examined at fourth chapter. At fifth chapter, explanation of definite differences theory applied to illumination method and advanced example for application of definite differences theory. July 2004Hilmi DOĞAN
Keywords: Aydınlatma